videoprilog Sare Jušić (Dnevnik 2)

USK: Program zapošljavanja s fokusom na šehidske porodice

Djeca šehida odavno nisu djeca. No, kako država nije na vrijeme završila njihovo zbrinjavanje, samo u Unsko-sanskom kantonu njih oko 650 je na birou za zapošljavanje. Dvije decenije poslije od vremena koje je definisalo ovu kategoriju program zapošljavanja u ovom kantonu s fokusom na šehidsku populaciju počeo je ove godine, kada su i budžetom planirana sredstva. 

Prošlo je 29 godina poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu kad su mnoge porodice izgubile svoje najmilije. To vrijeme je definisalo mnoga pitanja i kategorije kao i onu: šehidske porodice i šehidska djeca. U 2024. godini značajna promjena je što pripadnici ove kategorije nisu više djeca, ali to da nisu pomognuti je u većini slučajeva – ostalo isto. Mnogi su napustili domovinu, a mnogi u sjećanju čuvaju neke bolje dane.

„Samo su bile neke šehidske organizacije koje su nas pomagale što se tiče pribora za školu, nekad su bili paketi s hranom... Poslije toga nismo imali nikakvu pomoć što se tiče države. Kad sam pokrenuo svoj biznis, kafić koji sad broji 10 zaposlenih, nisam ništa dobio. Predavao sam neke poticaje - uvijek ili fali neki papir ili se nema para“, govori Sedin Šekić.

U budžetu za 2024. godinu je grant za samozapošljavanje i zapošljavanje pripadnika boračke kategorije s akcentom na šehidske porodice. Pismo namjere je uputilo Ministarstvo za pitanja boraca i RVI USK-a adresirano na Federalni zavod za zapošljavanje. Cifrom od 400.000 KM inicijativu pokreće Ministarstvo Unsko-sanskog kantona.

„Zapošljavanje može biti u javnim ustanovama i poduzećima, kao i u privatnim subjektima. Bit će mogućnost i samozapošljavanja“, navodi Almir Tutić, ministar za pitanja boraca i RVI USK-a.

Planirano je da novac bude raspoređen na sljedeći način: za NK potencijalne radnike iz ove kategorije 650 KM za platu i doprinose, za one sa srednjom stručnom spremom na mjesečnom nivou 850 i za visoku stručnu spremu 1050 KM.

„Ovo je dobar potez kad je u pitanju ova kategorija jer Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona ima evidentiranih 690 osoba koje su članovi porodica poginulih boraca ili nestalih boraca ARBiH“, ističe Jasmin Prošić, rukovodilac sektora za posredovanje pri zapošljavanju.

„Nadam se da će i sada od države nešto već biti i kad nešto i predamo, da bi nešto mogli i dobiti“, kaže Šekić.

Mnogi pripadnici ove kategorije kažu kako se nadaju planiranom programu zapošljavanja i samozapošljavanja, a iz Ministarstva poručuju da će zaživjeti, ali i nastaviti u narednim godinama.

federalna.ba

šehidske porodice USK