Arhiv Unsko-sanskog kantona obilježio 60 godina rada

Arhiv Unsko-sanskog kantona obilježio 60 godina rada

Arhiv Unsko-sanskog kantona ove godine obilježava šezdesetu godišnjicu svog postojanja i uspješnog rada.

Tim povodom, upriličena je svečana sjednica, ali i otvorena izložba sa fotografijama koje prikazuju opus kojeg ovaj arhiv godinama brižljivo čuva i njeguje. Potvrda je to, kažu, njihovom radu.

U šezdeset godina postojanja, ovaj Arhiv svjedočio je brojnim događajima i sačuvao brojne dokumente koji svjedoče postojanju, radu i djelovanju Unsko-sanskog kantona. Prema riječima direktorice, značaj je, naročito u današnjem vremenu, – nemjerljiv.

„Čuvamo arhivsku građu značajnu za kanton i za cijelu državu i mislim da je to sasvim dovoljan razlog da nas smatram najznačajnijim jer čuvamo dokumentaciju koja svjedoči, svi arhivi u Bosni čuvaju dokumentaciju koja svjedoči razvoju BiH kroz određene vremenske periode i svjedoči o postojanju države BiH“, kazala je  Almira Zvirkić, direktorica Arhiva USK.

Fond kojim raspolaže, prikazan je i u dokumentarnom filmu o ovom Arhivu, a o kakvoj je zaista riznici riječ građani ovog kantona, ali i njihovi gosti, mogli su vidjeti i u izložbi koju su, za ovu priliku, pripremili uposlenici Arhiva.

„Izložba nosi naziv „Kroz fondove i zbirke Arhiva USK“ i govori o našem radu, našem prikupljanju, čuvanju i prezentaciji arhivske građe kao kulturnog dobra. Ovi panoi su samo jedan dio reprezentativnih fondova i zbirki koje mi imamo“, objašnjava Husein Hadžić, viši arhivist u Arhivu USK.

Osim gostiju i kolega uposlenih u Arhivima u regionu, svečanosti su prisustvovali i predstavnici vlasti čiju kontinuiranu podršku ovaj Arhiv ima godinama.

„Mi kao Vlada smo zasigurno i pokazali, da u ovo nekoliko mjeseci, čvrsto stojimo iza svih naših kulturnih ustanova, a Arhiv je vrlo bitna karika u tome svemu i zaista smo željeli danas svojim prisustvom uljepšati ovu svečanost i dati priznanje Arhivu za nesebičan rad svih ovih 60 godina“,  kaže Nijaz Hušić, premijer USK (SDA).

Arhiv Unsko-sanskog kantona prvobitno je djelovao kao Arhivski centar u Bihaću pri Arhivu Bosanske krajine Banjaluka. Danas, on je riznica bogatstva, a prema riječima uposlenika, obilježavanje šezdesete godišnjice ujedno je bila i prilika da sa svojim kolegama razmijene iskustva, ali i krenu u neke nove – zajedničke projekte.

federalna.ba

USK