USAID pomaže institucijama BiH i nevladinom sektoru u borbi protiv trgovine ljudima

USAID pomaže institucijama BiH i nevladinom sektoru u borbi protiv trgovine ljudima

Trgovina ljudima je kompleksan problem i zahtijeva veoma kompleksan odgovor koji obuhvata krivično gonjenje trgovaca ljudima, pomoć i zaštitu žrtvama trgovine ljudima, prevenciju, te koordinaciju između svih institucija i nevladinih organizacije koje djeluju na tom polju - rečeno je danas u Sarajevu na događaju pod nazivom "Zajedno u borbi protiv trgovine ljudima“.

Događaj je organizirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru Programa podrške zaštiti ljudskih prava (INSPIRE) u Bosni i Hercegovini, a povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Bila je to prilika i za potpisivanje ugovora o dodjeli granta sa četiri nevladine organizacije koje će u narednim mjesecima provoditi aktivnosti i inicijative usmjerene na zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Vršiteljica dužnosti direktorice Misije USAID-a u BiH Savannah Thomas Arrigo je kazala da potpisuju četiri nova ugovora o bespovratnim sredstvima s organizacijama civilnog društva koje će nastaviti borbu u prevenciji i protiv trgovine ljudima.

Po njenim riječima, USAID je do sada organizacije civilnog društva i borbu protiv trgovine ljudima u BiH podržao sa oko 1,5 miliona dolara kroz 14 različitih grantova.

- Ova sredstva su predviđena za pravnu i psiho-socijalnu podršku žrtvama trgovine ljudima, ali isto tako i za podršku organizacijama koje ih pripremaju za svjedočenje u predmetima protiv krijumčara ljudima. Iz ovih sredstava se također dio odvaja i za pomoć institucijama vlasti BiH koje se bore protiv trgovine ljudima, uključujući agencije za provedbu zakona, ministarstva i sve ostale - navela je Arrigo.      

Kaže da je podrška USAID-a organizacijama civilnog društva samo jedan dio pomoći koju pružaju Bosni i Hercegovini u borbi protiv trgovine ljudima.

- Također se trudimo pomoći Bosni i Hercegovini da osnaži svoje zakonodavstvo, odnosno kroz jačanje pravosudnih institucija i svih ostalih nadležnih institucija koje se bore protiv trgovine ljudima - kazala je Arrigo.

Istaknula je da su vrlo ponosni na saradnju i sa organizacijama civilnog društva, ali i s Ministarstvom sigurnosti BiH, s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, kantonalnim tužilaštvima i kantonalnom timovima koje se bore protiv trgovine ljudima.

Navela je kako je svima jasno da je "pred nama još jako dugi put da se izborimo protiv ovog strašnog problema“.

- Vlada SAD stoji i stajat će uz BiH, sve njene nadležne institucije kako bismo pomogli svima onima koji se ne mogu sami zauzeti za sebe - poručila je Arrigo.

Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti BiH Samir Rizvo je kazao da je trgovina ljudima, kao težak oblik kriminaliteta koji je često i organizovani i prekogranični, ali istovremeno i veoma težak oblik kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda, prisutan u BiH i s obzirom na sve okolnosti u društvu koje su prisutne, postojat će u budućnosti.

- Stoga je Vijeće ministara BiH usvojilo Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima. Svi nivoi vlasti su usvojili akcione planove za implementaciju strategije i niz godina radimo na sprečavanju i suzbijanju trgovine ljudima u BiH - naveo je Rizvo.

Kaže da je to veoma kompleksan problem, zahtijeva veoma kompleksan odgovor koji obuhvata krivično gonjenje trgovaca ljudima, pomoć i zaštitu žrtvama trgovine ljudima, prevenciju, te koordinaciju između svih institucija i nevladinih organizacije koje djeluju na tom polju.

- Cijelo to vrijeme, niz godina, američka vlada i USAID pomažu i institucije BiH, ali i nevladine organizacije da suzbijaju trgovinu ljudima u BiH. Već treći put svjedočimo zaključivanju sporazuma o saradnji, kojima USAID dodjeljuje sredstva nevladinim organizacijama u BiH da bi se svi zajedno borili protiv trgovine ljudima - kazao je Rizvo.

Po njegovim riječima, postoje mnogobrojni monitornig mehanizmi koji prate trgovinu ljudima u svijetu, počevši od Organizacije Ujedinjenih nacija, preko OSCE-a, Vijeća Evrope, Evropske unije i na kraju State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država.     

- Prije par godina BiH je loše stajala na listi State Departmenta. Bili smo pod posebnom listom nadzora, zahtijevalo se od nas mnogo stvari da uradimo. Mnogo smo i radili. Posljednje dvije godine, BiH se nalazi stabilno u drugoj kategoriji liste State Departmenta. Okarakterisana je kao zemlja koja još uvijek ne ispunjava u potpunosti sve uslove u borbi protiv trgovine ljudima, ali čini značajne napore da to učini - naveo je Rizvo.

Dodao je da, cijeneći prema tim međunarodnim izvještajima, BiH je u posljednjim godinama ostvarila napredak, značajni su rezultati postignuti i prepoznati od strane tih mehanizama za nadzor.

Predstavnica organizacije Centar ženskih prava Selma Badžić, koja je danas potpisala ugovor o dodjeli granata, kazala je da je ovo drugi ciklus zaredom da dobijaju grant podršku kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE.

- Drago nam je što možemo nastaviti napore usmjerene na direktnu podršku žrtvama trgovine ljudima, gdje se većina u aktuelnim slučajevima odnosi na veliki broj maloljetnih osoba - kazala je Badžić.

Navela je da će Centar ženskih prava, kroz ovaj grant program, nastaviti pružati pravnu podršku, ali isto tako i psihološku podršku žrtvama trgovine ljudima, kako bi ih osnažili i pripremili za sam krivični postupak, posebno u djelu ostvarivanja imovinsko-pravnog zahtjeva, odnosno naknade štete za žrtve trgovine ljudima.

- Osim toga, uporedo ćemo raditi i na senzibilizaciji profesionalaca koji su prvi u kontaktu sa žrtvama trgovine ljudima i onima koji su potencijalne žrtve trgovine ljudima. Također će se raditi i na edukaciji tih profesionalaca  - kazala je Badžić.  

federalna.ba/Fena

Trgovina ljudima