Poslanici u Predstavničkom domu FBiH položili svečanu izjavu

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH održao je danas konstituirajuću sjednicu, a na dnevnom redu, između ostalog, našli su se verifikacija mandata zastupnika i davanje svečane izjave.

Na samom početku sjednice upriličeno je uručivanje certifikata o izboru za zastupnike u Predstavnički dom Parlamenta FBiH i potpisivanje izjave o prihvatanju mandata.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović u obraćanju prije uručivanja certifikata čestitao je svim izabranim zastupnicima na ostvarenom izbornom rezultatu.

"Birači su svoje povjerenje dali vama i političkim subjektima čiji ste kandidati bili na izborima. Vaš izbor ujedno predstavlja i odgovornost jer vaši birači od vas očekuju implementaciju predizbornih obećanja. Vjerujem da će vaš rad biti usmjeren na dobrobit građana Federacije Bosne i Hercegovine i države Bosne i Hercegovine. Želim vam uspjeh u radu", rekao je Arnautović.

Predsjedavajući konstituirajuće sjednice Mirsad Zaimović pozvao je političke subjekte da formiraju klubove zastupnika i o tome izvijeste službe Parlamenta.

Također je predstavio dnevni red na kojem su se našli izbor privremenih komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, konstituisanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH te izbor rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, odnosno izbor predsjedavajućeg, dva potpredsjedavajuća i izbor radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Jednoglasno je usvojen izvještaj Privremene mandatno-imunitetske komisije, a potom su zastupnici dali svečanu izjavu čime je konstituisan novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

U nastavku se očekuje izbor rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, odnosno izbor predsjedavajućeg, dva potpredsjedavajuća i izbor radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Prema potvrđenim rezultatima opštih izbora u BiH, koje je 2. novembra objavila Centralna izborna komisija, Stranka demokratske akcije (SDA) je osvojila 26 mandata u Parlamentu FBiH, slijede Socijaldemokratska Partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i koalicija okupljena oko Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) sa po 15 mandata, “Željko Komšić – DF za građansku državu“ sa 12, dok je Koaliciji “Povjerenje” pripalo sedam mandata.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Naša stranka (NS) osvojila je šest mandata, Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine (NES BiH) - za evropsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, HDZ 1990 tri, a po jedan mandat Pokret demokratske akcije i Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kaumović.

Po jedan mandat, od ukupno 98 u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, osvojili su i Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak (HNP) i Pokret za modernu i aktivnu krajinu.

federalna.ba/AA
Predstavnički dom Parlament FBiH certifikati
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH budžet proračun
0 26.01.2023 20:50
Mirjana Marinković-Lepić Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
0 26.01.2023 17:07
Fadil Novalić Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
0 26.01.2023 17:06
Lidija Bradara Zastupnički dom Predstavnički dom Parlament FBiH
0 26.01.2023 17:04
Predstavnički dom Parlament FBiH sjednica budžet
0 26.01.2023 11:39
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
0 25.01.2023 22:23