Ured tužioca EU zabrinut da bi Slovačka mogla ublažiti kazne zbog korupcije
(Izvor: Ilustracija/EUROACTIV)

Ured tužioca EU zabrinut da bi Slovačka mogla ublažiti kazne zbog korupcije

Slovačka bi mogla izgubiti pristup fondovima EU u skladu s mehanizmom uslovljavanja vladavine prava jer javni tužilac EU navodi nedostatak "djelotvornih, srazmjernih i odvraćajućih krivičnih sankcija" za kažnjavanje prekršaja protiv budžeta EU.

Prijedlozi za reformu ove oblasti zakona već su izazvali bijes Ureda javnog tužilaštva EU (EPPO), iako je premijer Robert Fico već rekao da želi razgovarati o reformskim planovima s Evropskom komisijom.

- Na osnovu naše preliminarne analize, zabrinuti smo da neke od predloženih izmjena i dopuna slovačkog krivičnog zakona više neće osigurati da se krivična djela protiv budžeta EU kažnjavaju učinkovitim, srazmjernim i odvraćajućim krivičnim sankcijama u Slovačkoj - izjavila je glasnogovornica EPPO Tine Hollevoet za Euractiv Slovačka.

Ured će, stoga, “veoma pažljivo analizirati moguće zakonske promjene u pogledu njihovog potencijalnog utjecaja na rad EPPO”, jer je njegova “dužnost da informira relevantne institucije o svakoj praksi ili zakonskoj promjeni koja negativno utiče na njegovu sposobnost da zaštiti finansijske interese EU ili njenu nezavisnost”.

Ako predložena reforma također smanji sankcije za prevare u fondovima EU, to bi moglo pokrenuti postupak za kršenje ili čak suspenziju EU fondova - kao za susjednu Mađarsku - za Bratislavu.

U ponedjeljak je, međutim, Komisija primila nacrt reforme od Ficove vlade, koja planira rasformiranje specijalnog tužilaštva koje nadzire slučajeve korupcije visokog profila iz ere Smera.

Kao odgovor, devet slovačkih zastupnika u Evropskom parlamentu poslalo je pismo Evropskoj komisiji u utorak, upozoravajući EU na rizike promjena koje požuruje Ficova vlada, nazivajući ih "napadom bez presedana na vladavinu prava u Slovačkoj".

- Prijedlog slovačke vlade ne predstavlja reformu krivičnog postupka u Slovačkoj, kako Fico tako očajnički pokušava da tvrdi - kazao je potpredsjednik Evropskog parlamenta Martin Hojsík, koji je inicirao pismo eurozastupnika.

- Ima za cilj da oslabi i de facto ukine specijalno tužilaštvo i Specijalizovani krivični sud - dodao je.

Kritike sada stižu i od slovačke predsjednice Zuzane Čaputove, koja se pridružila horu kritičara, rekavši da “taj korak smatra vrlo nesretnim, čak i opasnim miješanjem u rad tužilaštva koje funkcionira iz ruku političke vlasti”.

federalna.ba/Fena

Slovačka fondovi EU prekršaji budžet
Vlada TK budžet proračun
0 13.02.2024 17:32
Toni Kraljević budžet proračun
0 25.01.2024 18:40
Dom naroda Dom naroda FBiH budžet proračun
0 25.01.2024 18:31
Mostar Grad Mostar budžet proračun
0 25.01.2024 17:08
Parlament FBiH Zastupnički dom Predstavnički dom budžet proračun
0 25.01.2024 00:04
Parlament FBiH Zastupnički dom Predstavnički dom budžet proračun
0 24.01.2024 23:05