Prilog Aide Hasanbegović

Uprkos protivljenjima, HDZ BiH uputio u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o južnoj interkonekciji

Uprkos upozorenjima State Departmenta i najavama sankcija za odgovorne,  HDZ BiH je pripremio i u parlamentarnu proceduru   uputio novi Nacrt zakona o plinovodu Južna interkonekcija BiH -Republika Hrvatska. Prema ovom nacrtu, iz upravljanja ovim gasovodom ponovo je izbačena kompanija BH-Gas, što je izazvalo brojne reakcije.

Zapravo šta je sporno? Za nositelja investicije projekta gasovoda “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska” određuje se Gospodarsko društvo za proizvodnju i transport plina “Južna plinska interkonekcija“ d.o.o. Mostar, navodi se, u članu 5, ovog zakona. Dakle, HDZ predlaže da osnivač preduzeća bude Federacija BiH, ali da njegovo sjedište bude u Mostaru, a kompanija BH-Gas se u ovom zakonu uopće ne spominje.

U projekat su uključene tri kantonalne vlade koje kontrolira HDZ, a to su vlade Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Srednjobosanskog kantona. Podsjećamo, američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) je pozvao Dom naroda Federalnog parlamenta da donese zakon o „Južnoj interkonekciji“, konsultirajući  međunarodne stručnjake, a da BH-Gas bude operator prijenosnog sistema u Federaciji, koji će implementirati ovaj projekat.

„I za devedesetku je to iznimno važan projekat, strateški za hrvatski narod u BiH“, kaže predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović.

Ni delegat u Domu naroda državnog parlamenta  Zdenko Ćosić, bivši premijer Zapadno-hercegovačkog kantona, ne vidi problem da novosnovana kompanija iz tog kantona bude nositelj poslova.

A da nije baš sve tako kako predstavlja Ćosić mišljenja su u BH-Gasu. Poručuju da formiranje novog preduzeća doprinosi daljnjoj fragmentaciji tržišta prirodnog gasa u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini, što bi uz trenutno nisko učešće prirodnog gasa u ukupnoj finalnoj potrošnji energije rezultiralo dodatnim povećanjem troškova za krajnje potrošače. S obzirom na to da BH-Gas, kao privredno društvo u 100% vlasništvu Vlade Federacije BiH, obavlja javnu uslugu transporta prirodnog gasa za krajnje potrošače u Federaciji BiH, osnivanje novog preduzeća nema čak ni utemeljenje u tržišnim kretanjima, smatra Almir Bečarević, bivši direktor BH-Gasa.

U javnost je u međuvremenu procurio dokument federalnog Ministarstva energetike koji bi trebala da razmatra Vlada Federacije BiH, a kojim se predlaže izmjena Statuta BH-Gasa, odnosno, daje mogućnost osnivanja terenskog ureda u Mostaru, kako bi se omogućila efikasna izgradnja projekta „Južna interkonekcija“.

Da li smo blizu ili daleko od rješavanja ovog otvorenog pitanja, najbolje znaju politički lideri vladajuće koalicije na federalnom nivou.

PSNATO Sofija Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 25.05.2024 21:46
Srpsko građansko vijeće Milorad Dodik
0 25.05.2024 18:41
Tuzlanska kapija Željko Komšić Novak Đukić
0 25.05.2024 18:31
Švedska protesti
0 25.05.2024 17:48