videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Uprkos obećanjima, radovi na bazenu u Mostaru još nisu ni započeli

Radovi na izgradnji Olimpijskog bazena u Mostaru još uvijek nisu ni započeli uprkos brojnim najavama. Iz Gradskog zavoda za prostorno uređenje pojašnjavaju kako se projekat na Gradskom Vijeću Mostara mora izglasati kako bi uopće bio uvršten u regulacioni plan. Nejasno je zbog čega se, onda, prije dva mjeseca bager zajedno s delegacijama našao na lokaciji Južni logor, gdje se pompezno najavio početak radova. 

Bagera koji smo prije dva mjeseca vidjeli na lokaciji gdje bi se trebao nalaziti mostarski olimpijski bazen zatvorenog tipa danas nema. Na navodnom gradilištu uopće nema naznaka niti obilježja da će se ovdje praviti bazen. Delegacije Vlade Federacije i Grada su prije ta dva mjeseca s ponosom isticali da će sve učiniti da sportski talenti poput Lane Pudar dobiju uslove s olimpijskom normom.

Mario Kordić, gradonačenik Mostara (HDZBiH), tvrdio je tada kako su krenuli pripremati gradilište kako bi mogli počeli izgradnju bazena.

Na lokaciji bazena, koliko se može vidjeti, još nisu obavljene ni pripremne radnje o kojima je gradonačelnik pričao, uključujući i izmještanje udruženja koja borave ovdje. Iz Zavoda za prostorno uređenje Grada poručuju da se ovom projektu pristupilo ozbiljno i da je preostalo da se bazen još uvrsti u regulacijski plan.

„U regulacionom planu, koji će se ovih dana predati Vijeću, planiramo da bazen bude dosta dobok. On treba da ima rampe koje će omogućavati ekstremne visinske skokove i taj sadržaj ćemo ugraditi u ovaj plan“, istakao je Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara.

Uprkos brojnim obećanjima i dalje postoji nepovjerenje da će Mostar u skorije vrijeme ugledati olimpijski bazen. Dugogodišnji novinar Boris Čerkuč pojašnjava da su određeni akteri skloni obećanjima na čiju realizaciju se još čeka, zbog čega su, tvrdi, mnogi skeptični prema ovom projektu.

„Vrijeme prolazi, a ona livada stoji. Štaviše, nisu napravljeni ni prvi preduvjeti da se tu krene u nekakav ozbiljan posao. Tako da mislim da je onaj bager bio tu čisto da ne bude da su bezveze pričali onu noć na dočeku Lane.“

Govori i da je neozbiljno koristiti terminologiju Lanin bazen, jer, ističe, time se samo pridodaje mišljenju da je sve bila predizborna farsa.

„Mislim da je već sada za našu Lanu kasno što se tiče bazena. Ona će kad se taj bazen izgradi već biti u nekim seniorskim vodama, a tada će ta priča već biti kratkih pantalona“, dodaje Čerkuč.

Bazen bi prema starim projektnim cijenama trebao koštati oko 12 miliona maraka, a iz Vlade Federacije za sada je obećano osam. S obzirom na to da je projekt star više godina i za ove cijene morat će se uraditi novi proračun, a time i veći angažman u lancu zaduženja koji bi budućim olimpijcima trebao osigurati norme kakve zaslužuju.

federalna.ba

Mostar bazen olimpijski bazen Lana Pudar Grad Mostar Vlada Federacije BiH
Vranica tijela pripadnika Armije RBiH Mostar
0 22.05.2024 13:52
Mostar Neum prosjačenje džeparenje
0 20.05.2024 19:22
festival komedije Mostarska liska Mostar Nikolina Friganović Ljubiša Savanović
0 19.05.2024 10:39
Vahidin Munjić FUP Vlada Federacije BiH
0 18.05.2024 21:21