Uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije MUP-a ZDK-a potpisale sporazum o saradnji

Divljanje cijena, ne samo životnih namirnica, dodatni su razlozi za stalno prisustvo inspekcijskih organa na terenu. Kontroliraju se odluke Vlade u vezi s utvrđenom visinom marži za prehrambene proizvode i naftne derivate. U ZDK-u su do polovine aprila inspektori kontrolirali 95 subjekata u djelatnosti trgovine te 12 prodavača naftnih derivata. Rezultat je 87 prekršajnih naloga. Istovremeno, Uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije MUP-a ZDK-a potpisale su i sporazum o saradnji.

Val poskupljenja početkom marta izazvao je šok među građanima. Mjere Vlade u vezi s neposrednom kontrolom cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i naftne derivate kao odgovor imaju tek djelomičan i nedovoljan efekt.

Mnogo je razloga za pojačane aktivnosti inspekcija i na području ZDK. U protekla dva mjeseca uglavnom su se odnosile na kontrolu primjene Vladnih uredbi. Kontrolirano je 95 pravnih subjekata u djelatnosti trgovine i 12 prodavača naftnih derivata, a izdato je 87 prekršajnih naloga. U međuvremenu, postisan je i Sporazum o saradnji između Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije MUP-a ZDK-a. Cilj je dodatno unaprijediti zajedničko djelovanje.

„U dosadanjem periodu imali smo niz akcija koje smo provodili u saradnji sa pripadnicima MUP-a - to se prvenstveno odnosi na saradnju sa inspektorima za oblast cestovnog prometa, kod kojeg je baš neophodna asistencija. Ovaj sporazum će svakako doprinijeti još boljoj saradnji u sprečavanju i borbi protiv korupcije kao i ovih nekih stvari koje su bitne za sam naš rad terenu“, objašnjava Besim Spahić, direktor Uprave za inspekcijske poslove ZDK-a.

Komesar Uprave policije MUP-a ZDK-a Rusmir Šišić ističe kako su oni po zakonu dužni da pružaju asistenciju inspekcijskim organima, ali da su ovim sporazumom tu saradnju precizirali: „Tu se misli na to da su inspekcijski organi eventualno ometeni u svom radu, da postoji nekakva prijetnja na njihov život i tijelo... U tom slučaju policija će pružiti asistenciju da bi se njihov posao mogao dovesti do kraja“.

Precizno planiranje zajedničkih aktivnosti je veoma važno, kažu naši sagovornici, iako se saradnja ove dvije uprave podrazumijeva. Međutim, dogovora nikada dovoljno, posebno u situaciji kada su nadležnosti svakog od organa precizirane te kada i najmanji propust može dovesti u pitanje rezultat zajedničkih aktivnosti.

federalna.ba

inspekcija policija ZDK
policija Golf saobraćajna nesreća
0 05.07.2022 09:32
Zakon o turizmu ZDK turizam
0 04.07.2022 20:43
Prijedor policija hapšenje vozilo oduzeto vozilo
0 04.07.2022 14:04
Afroamerikanac pucnjava policija
0 04.07.2022 10:45