Uposlenici Kinoteke BiH nemaju namjeru iseljavati iz zgrade u Alipašnoj ulici
(Izvor: Fena/Arhiva)

Uposlenici Kinoteke BiH nemaju namjeru iseljavati iz zgrade u Alipašnoj ulici

Nakon dugogodišnjeg sudskog procesa kulturna institucija od državnog značaja Kinoteka BiH dobila je rješenje o deložaciji, gdje je predviđeno da se iz zgrade u Alipašinoj ulici 19 u Sarajevu iseli do današnjeg dana, 5. septembra.

Potvrdila je to za Fenu direktorica Kinoteke BiH Delveta Filipović, navodeći da se trenutno uposlenici Kinoteke nalaze u zgradi i nemaju namjeru iseljavati jer, kako kaže, nemaju gdje.

- Mi nismo u mogućnosti ovu građu koja je velika da premještamo u neka privremena rješenja s obzirom na to da je to građa arhivirana po svim pravilima i smještena u obilježene police. To se ne može tek tako premještati, nisu to palete na koje možete skupiti robu i odnijeti. Radi se o veoma teškoj i mukotrpno sređivanoj građi - kazala je Filipović.

Podvukla je da se treba naći konačno rješenje za navedeni problem Kinoteke BiH, koja je u Alipašinoj ulici smještena od osnivanja 1963. godine.

- Prije svega, potrebno je identitet grada kao što je Kinoteka BiH sačuvati, a ne se tako maćehinski ponašati jer se takav identitet grada ne bi trebao izgubiti. Od svih onih koji mogu pomoći tražimo da reaguju zbog nastale situacije – istakla je Filipović.

Osnivač Kinoteke BiH je država Bosna i Hercegovina, a nakon Dejtonskog sporazuma nema riješen status niti finansiranje.

- Nalazimo se u istoj situaciji kao što je Zemaljski muzej BiH bez statusa i finansiranja i kroz projekte preživljavamo – dodala je Filipović.

Deložacija je naložena zbog toga što je Savez samostalnih sindikata BiH uspio da sebe upiše kao vlasnika zgrade u kojoj je smještena Kinoteka BiH i sada traže svoju imovinu. Za tim, smatra Filipović, Savez nema potrebe jer svoje prostorije koristi u ulici Obala Kulina Bana.

federalna.ba/Fena

Kinoteka BiH deložacija
Kinoteka BiH Glembajevi Derviš i smrt Mletački trgovac
0 30.08.2023 13:52
deložacija Draško Stanivuković policija
0 15.08.2023 12:51
Kinoteka BiH Federalni radio
0 18.06.2023 19:27