videoprilog Eme Šećović i Muniba Muhamedbegovića (Dnevnik 2)

Smijenjena Sebija Izetbegović, Alen Pilav v. d. direktor KCUS-a

Doktorica Sebija Izetbegović smijenjena je sa čela Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Vođenje najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini do okončanja procedure preuzet će doktor Alen Pilav, kadar SDP-a. Izetbegović sada ima rok od tri dana da Pilavu preda službene predmete i dokumentaciju. Odnosno, obavi primopredaju.

Privremeni Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu donio je odluku o smjeni doktorice Izetbegović zbog, kako navode, gubitka statusa nastavnika Medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta.

„Doktorica Izetbegović je primila odluku Upravnog odbora o pokretanju procedure i u zakonskom roku se očitovala o toj odluci. Prema tome, sve ono što zakon propisuje mi smo učinili. Da li je to iz prvog, drugog, trećeg ili petog pokušaja - zaista je manje bitno“, izjavio je Dragan Stevanović, član Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U javnosti se ranije špekulisao o imenu koji će naslijediti Izetbegović. Za sada kao vršilac dužnosti direktora imenovan je doktor Alen Pilav. Radi se o doktoru s dugogodišnjim radnim iskustvom. Ovaj specijalista opće hirurgije i subspecijalista torakalne hirurgije radni angažman na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu započeo je 1992. godine kao apsolvent na Ortopedskoj klinici. Predavač je na katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu Sarajevo School Science Technology u Sarajevu. Bio je jedan od zagovornika vraćanja transplantacije na Klinički centra Univerziteta u Sarajevu i pridruživanju naše države programu Eurotransplant.

„Hajmo privući pacijente, da Klinički centar bude mjesto gdje će pacijenti željeti doći da se liječe, da ne idu po drugim ustanovama, privatnim, nek mi oproste privatnici. Da napravimo atmosferu da ljudi žele doći ovdje rade. Svi koji su otišli, trudit ćemo se da na zakonit način vratimo sve, ne samo ljekare nego i medicinsko osoblje. Da napravimo Klinički centar onakvim kakav je nekad bio“, poručio je Pilav.

Pitanje je hoće li Pilav ostati samo privremeno na čelu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, jer se ranije kao mogući generalni direktor spominjao aktuelni direktor Opće bolnice u Sarajevu Ismet Gavrankapetanović.

Podsjetimo, priča o smjeni direktorice KCUS-a pokrenuta je na sjednici Upravnog odbora održanoj 30. oktobra jer, kako je tad obrazloženo, doktorica Izetbegović više nije ispunjavala uslove za direktoricu najveće zdravstvene ustanove u našoj državi.

Nakon smjene, sada već bivša direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović oglasila se na svom Facebook nalogu. Kako je poručila, za dva mandata na čelu KCUS-a uspjela je vratiti 100 miliona KM duga, povećati plate zaposlenim, kupiti novu opremu milionske vrijednosti, ukinuti korupciju, zabraniti privatni rad te na kraju steći neprijatelje. Bila sam izvrsna direktorica, poručila je izetbegović te najavila tužbe jer je, kako je kazala, njena smjena provedena mimo zakona.

federalna.ba

Sebija Izetbegović KCUS Upravni odbor KCUS
KCUS Ismet Gavrankapetanović
0 20.02.2024 22:20
KCUS Ismet Gavrankapetanović
0 13.02.2024 20:56
Sebija Izetbegović
0 12.02.2024 17:30
Maglaj KCUS
0 11.02.2024 20:35
Sevlid Hurtić KCUS povratnik
0 02.02.2024 11:10