Univerzitet Yale: Više od 2.400 djece iz Ukrajine odvedeno u Bjelorusiju

Univerzitet Yale: Više od 2.400 djece iz Ukrajine odvedeno u Bjelorusiju

Više od 2.400 djece iz Ukrajine u dobi između šest i 17 godina odvedeno je u 13 ustanova širom Bjelorusije od ruske invazije na Ukrajinu početkom 2022. godine, pokazalo je istraživanje koje je u četvrtak objavio Univerzitet Yale.

Ukrajinski glavni tužilac izjavio je u maju da istražuje navodnu ulogu Bjelorusije u prisilnom premještanju više od 19.000 identifikovane djece s teritorija pod ruskom okupacijom od izbijanja sukoba.

Neki stručnjaci i organizacije procjenjuju da je ukupan broj daleko veći.

Nalazi Humanitarne istraživačke laboratorije na Yale School of Public Health, koji prima sredstva američkog State Departmenta, prenijeti Reutersu, do sada su najopsežniji o navodnoj ulozi Bjelorusije u ruskom programu preseljenja ukrajinske djece.

Rusija je ranije saopćila kako nudi humanitarnu pomoć onima koji žele dobrovoljno da pobjegnu iz Ukrajine i odbacuje optužbe za ratne zločine.

Pres služba ruskog komesara za prava djeteta, koji nadzire preseljenje djece iz okupirane Ukrajine, i bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom istraživanja.

federalna.ba/Fena

Univerzitet Yale Ukrajina Bjelorusija