Universal Music otkupio katalog sa 600 pjesama Bob Dylana
(Izvor: Arhiva)

Universal Music otkupio katalog sa 600 pjesama Bob Dylana

Universal Music postigao je dogovor o otkupu prava na čitav katalog od 600 pjesama Boba Dylana, od Blowin’ in the Wind do Knockin’ on Heaven’s Door, u najvećoj muzičkoj nakladi u posljednjih nekoliko desetljeća.

Dylan, koje je aktivan već šest desetljeća postao je prvim tekstopiscem koji je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, a prodao je više od 125 miliona ploča širom svijeta.

Iako uvjeti dogovora nisu objavljeni, opseg i popularnost njegovih djela vjerojatno će značiti da je ovo najunosniji dogovor barem ovog stoljeća, vrijedan stotine miliona dolara.

Dogovor pokriva prava na izdavanje pjesama, uključujući Lay Lady Lay, Like a Rolling Stone, The Times They Are a-Changin ’, Make You Feel My Love i Tangled Up in Blue.

"Nije tajna da je umijeće pisanja pjesama temeljni ključ sjajne muzike", rekao je Sir Lucian Grainge, izvršni direktor Universal Musica. "Niti je tajna da je Bob jedan od najvećih praktičara te umjetnosti."

Uplata na katalozima posao je u usponu. Londonski Hipgnosis Songs Fund, koji investitorima daje priliku da zarade od tantijema koje su generirale pjesme umjetnika od Beyoncé do Blondie, do danas je potrošio 1,2 milijarde funti za kupnju 117 kataloga.

Dylanove pjesme i dalje su izuzetno popularne, jer su ih više od 6000 puta snimili deseci izvođača, uključujući Adele, Guns N ’Roses, Bob Marleya, U2 i Stevie Wondera. Dylan je snimio više od 50 albuma i sa 79 godina nastavlja turneje, svirajući oko 100 koncerata godišnje.

"Predstavljanje djela jednog od najvećih kantautora svih vremena, čija se kulturna važnost ne može precijeniti, predstavlja privilegiju i odgovornost", rekao je Jody Gerson, izvršni direktor Universal Music Publishing Group (UMPG).

Matična tvrtka UMPG-a Universal Music, najveća svjetska muzička grupa, koja planira promet dionica na najmanje 30 milijardi eura (20 milijardi funti) 2022. godine, ima poslove sa zvijezdama među kojima su Taylor Swift, Elton John i njegov koscenarist Bernie Taupin, Adele i Bee Gees.

federalna.ba/The Guardian

Bob Dylan Universal Music
Bob Dylan optužbe seksualni napad
0 29.07.2022 12:10
Bob Dylan izdavaštvo koncerti glazba
0 19.01.2021 09:01