Prilog: Miranda Fejzagić

Uništenje brane Nova Kakhovka u Hersonu – nekoliko gradova poplavljeno, međusobne optužbe Kijeva i Kremlja

Nova Kahovka (Nova Kokhovka), ogromna brana iz sovjetske ere, koja se nalazi u dijelu južne Ukrajine, koji je pod kontrolom Rusije, dignuta je u zrak i poplavila je okolna područja. Ugrožene su hiljade ljudi. Dok se ruska i ukrajinska strana međusobno optužuju za uništenje brane, u toku je hitna evakuacija lokalnog stanovništva. Nuklearna elektrana Zaporožje, kako se navodi, zasad nije ugrožena.

                                 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sazvao je hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu nakon rušenja brane Nova Kahovka. Gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontijev (Leontiev) rekao je da je napad na branu ozbiljan teroristički napad. Naime, oko dva sata iza ponoći došlo je do više ponovljenih udara na hidroelektranu, nakon kojih je voda iz akumulacije počela teći nekontrolisano. Ruski čelnik u Novoj Kahovki još u prijepodnevnim satima rekao je da se vodostaj povisio za 10 metara. Herson je poplavljen. Ukrajinske vlasti navode da je situacija vjerovatno i gora na lijevoj strani obale, koju kontrolišu Rusi. Leontijev je kazao da je počela evakuacija stanovništva te pozvao i stanovnike na lijevoj obali da učine sve kako bi spasili živote:

„Situacija u Novoj Kahovki je takva da je vodostaj u porastu. Kako bi spasili sve živote, provodi se evakuacija civila sa pograničnih područja pogođenih poplavom. U gradu nema panike. Do sada je vodostaj porastao na 10 metara. Obrušavanje brane se nastavlja. Maksimalni nivo koji voda može dostići je 12 metara.“

Načelnik vojne uprave Hersonske oblasti Oleksandr Prokudin pozvao je građane da preuzmu dokumente i najpotrebnije stvari i sačekaju autobuse:

„Dragi stanovnici Hersonske oblasti, ruska vojska je izvršila još jedan teroristički čin. Minirali su branu Kahovka. Za pet sati će vodostaj dostići kritičan nivo. Evakuacija ljudi na sigurna mjesta je počela i sve službe su u pogonu. Također, pozivam sve stanovnike lijeve obale i molim ih da učine sve što je moguće kako bi spasili živote i odmah napustili ugrožena područja.“

 

Britanski vojni ekspert i veteran Džastin Kramp (Justin Crump) upozorava na brojne probleme koje će rušenje brane prouzrokovati:

„Brana je jedna od najodrživijih tačaka za prelazak Dnjepra. Pored toga, ona održava rezervoare vode za nuklearnu elektranu Zaporožje. Ona je mjesto gdje se ulazi u Krimski kanal, kojim se voda dovodi do Krimskog poluotoka, tako da je ona objekat od strateškog značaja za Rusiju da održi kontrolu u tom području.“

 

Međutim, Kramp tvrdi da rušenje brane onemogućava ukrajinskim snagama da pređu Dnjepar, dok Rusi istovremeno mogu i dalje ograničeno snabdijevati Krim.

Ukrajinska energetska kompanija Energoatom izvijestila je da je stanje oko nuklearke Zaporožje pod kontrolom i da stručnjaci Evropske zajednice za atomsku energiju prate situaciju. Međutim, postoji bojazan od dugoročnih posljedica i mogućnosti zatvaranja elektrane.

Od početka rata ugašeno je pet reaktora, a šesti se drži na temperaturi od 200-250 stepeni, kako bi ga se moglo lakše pokrenuti kada to bude moguće.

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da je šokiran napadom bez presedana i poručio da Rusija treba da položi račune nakon djelimičnog razaranja brane u Ukrajini, ukazujući na ratni zločin. 

Ukrajina brana Federalni radio
sport Federalni radio
0 27.09.2023 23:47
Večernji radio razgovori Federalni radio
0 27.09.2023 22:37
Večernji radio razgovori Federalni radio
0 27.09.2023 22:36
Vijesti u 22 Federalni radio
0 27.09.2023 22:29
sport Federalni radio
0 27.09.2023 17:56
Vijesti u 17 Federalni radio
0 27.09.2023 17:55