UNICEF zabrinut zbog sve većeg broja djece u nizozemskim skloništima za hitne slučajeve
(Izvor: Ilustracija/NL Times)

UNICEF zabrinut zbog sve većeg broja djece u nizozemskim skloništima za hitne slučajeve

Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) izrazio je zabrinutost zbog povećanja broja djece i maloljetnika bez pratnje u nizozemskim skloništima za hitne slučajeve, javili su lokalni mediji u srijedu.

Krajem augusta u Nizozemskoj je bilo 3.969 djece u skloništima za hitne slučajeve, uključujući 1.844 maloljetnika bez pratnje, navodi NL Times, pozivajući se na podatke Centralne agencije za prihvat tražitelja azila (COA).

UNICEF je izrazio ozbiljnu zabrinutost za sigurnost djece nakon porasta broja maloljetnika bez pratnje u skloništima za hitne slučajeve u zemlji.

U ovim skloništima djeca nemaju privatnost niti pristup obrazovanju, rekla je direktorica UNICEF-a u Nizozemskoj Suzanne Laszlo.

Često ostaju bez nadzora, spavaju sami u prljavim krevetima i nemaju pristup čistim sanitarnim čvorovima, rekla je ona, upozoravajući da to može uzrokovati zdravstvene probleme.

"Koliko su dobro zbrinuta ova djeca razlikuje se od lokacije i vrlo je nejasno, što je zabrinjavajuće", rekla je Laszlo.

Pozvala je nizozemski parlament da preduzme neophodne korake u pokušaju da obaveže lokalne vlasti da obezbijede više skloništa za tražioce azila "što je prije moguće".

Iako borave u redovnim centrima za tražioce azila širom zemlje, opštine su otvorile privremena skloništa za hitne slučajeve u teretanama i salama jer se broj tražilaca azila povećava iznad kapaciteta.

Ova skloništa za hitne slučajeve sada su dom za više od 23.000 neregularnih migranata.

federalna.ba/AA

 
skloništa djeca Nizozemska UNICEF