UNICEF: U Kongu od kolere za sedam mjeseci umrlo 230 osoba

UNICEF: U Kongu od kolere za sedam mjeseci umrlo 230 osoba

UNICEF u Kongu saopštio je u petak da je u toj zemlji bilo najmanje 31.342 sumnjiva ili potvrđena slučaja kolere sa 230 smrtnih slučajeva u prvih sedam mjeseci, od kojih su mnogi djeca.

U najteže pogođenoj provinciji Sjevernom Kivuu zabilježeno više od 21.400 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva, među kojima je više od 8.000 djece mlađe od 5 godina.

Shameza Abdulla, viši koordinator za hitne slučajeve UNICEF-a rekao je da je vrijeme za uzbunu.

"Ako se hitne mjere ne preduzmu u narednim mjesecima, postoji značajan rizik da će se bolest proširiti u dijelove zemlje koji nisu bili pogođeni godinama", rekao je on.

Prema njegovim riječima postoji i opasnost da će se kolera nastaviti širiti na mjestima raseljenja gdje su sistemi već preopterećeni, a stanovništvo, posebno djeca, vrlo ranjivo na bolesti i potencijalno smrt.

Godine 2017. kolera se proširila Kongom, uključujući glavni grad Kinšasu, što je dovelo do skoro 55.000 slučajeva i više od 1.100 smrtnih slučajeva.

UNICEF je saopštio da traži 62,5 miliona dolara za povećanje aktivnosti prevencije i reagovanja na koleru i krizu u narednih pet mjeseci, koja nastoji da dopre do 1,8 miliona ljudi, uključujući milion djece, sa sigurnim izvorom vode, higijenskih kompleta, toaleta, medicinskih potrepština i njege za koleru prilagođenu djeci. Trenutno se finansira 9 posto ovog iznosa.

federalna.ba/AA

Kongo kolera