UNICEF: Naše vozilo pogođeno dok je čekalo da uđe u Gazu

UNICEF: Naše vozilo pogođeno dok je čekalo da uđe u Gazu

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) objavio je da je jedno od njihovih vozila jučer pogođeno u Pojasu Gaze, gdje izraelska vojska nastavlja s napadima.

"Jučer je bojevom municijom pogođeno UNICEF-ovo vozilo koje je čekalo da uđe na sjever Gaze. Incident je prijavljen izraelskim vlastima", navedeno je na X profilu UNICEF-a.

"Nažalost, humanitarni radnici i dalje su izloženi opasnostima pri pružanju pomoći koja spašava živote. Osim ako humanitarni radnici nisu zaštićeni u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, nije moguće da humanitarna pomoć stigne do onih kojima je potrebna", naveli su iz UNICEF-a.

U saopćenju UNICEF-a nema informacija je li u napadu bilo žrtava.

Velika humanitarna kriza prisutna je u Pojasu Gaze s populacijom od 2,3 miliona, gdje je izraelska vojska nastavila s napadima ciljajući na civilna naselja, bolnice, škole i skloništa u koja su se raseljeni Palestinci sklonili od 7. oktobra 2023., kao i sprečavanje ulaska humanitarne pomoći i osuđivanje naroda na umiranje od gladi.

U saopćenju Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku 10. marta navodi se da je "glad posvuda" u pojasu Gaze, koji je Izrael pod opsadom već 17 godina.

U napadima Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 33.545 Palestinaca, uključujući najmanje 14.500 djece i 9. 560 žena, a 76.094 osobe su ranjene.

Navodi se da još uvijek ima hiljade mrtvih pod ruševinama, civilna infrastruktura također se uništava gađanjem bolnica i obrazovnih ustanova u kojima su se ljudi sklonili.

federalna.ba/AA

UNICEF Gaza