UN: Vojna ofanziva na Rafah je 'recept za katastrofu' 

EPA-EFE/HAITHAM IMAD

UN: Vojna ofanziva na Rafah je 'recept za katastrofu' 


Agencija Ujedinjenih nacija (UN) za palestinske izbjeglice (UNRWA) u subotu je priopćila da je vojna ofenziva na Rafah, južni pojas Gaze "usred ovih potpuno izloženih, ranjivih ljudi, recept za katastrofu".

"U Rafahu, južnom dijelu Gaze, nalazi se 1,4 miliona ljudi - u desecima kilometara - živi na ulicama u plastičnim improviziranim skloništima“, rekao je Phillippe Lazzarini, glavni povjerenik UNRWA-e na mreži X, te dodao: "Ostajem gotovo bez riječi."

Ranije tokom dana, izraelski javni servis saopćio je da će vojna operacija u Rafah započeti nakon završetka "široke evakuacije" civila iz grada i njegovih predgrađa.

Na temelju toga, Medijski ured vlade Gaze upozorio je na “globalnu katastrofu i masakr” u slučaju izraelske invazije na Rafah.

Rafah služi kao posljednje utočište za raseljene osobe na opustošenom teritoriju, u kojem živi više od 1,4 miliona Palestinaca, uključujući 1,3 miliona raseljenih iz drugih provincija.

Od početka kopnene operacije koju je Izrael pokrenuo na Pojas Gaze 27. oktobra, stanovnici su pozvani da se presele iz sjevernih i centralnih područja teritorija na jug, uz obrazloženje da su to sigurne zone, ali nisu pošteđeni bombaških napada na kuće, automobile i bolnice.

Nakon zločina počinjenih na teritoriju, Izrael se prvi put u svojoj povijesti suočava s optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, nailazeći na regionalno i međunarodno odobravanje da se okonča nekažnjivost Izraela, dok se suočava s protivljenjem Sjedinjenih Država.

federalna.ba/AA

Gaza Pojas Gaze Rafah