UN upozoravaju da bi pomoć u hrani za 1,4 miliona izbjeglica u Čadu mogla biti prekinuta
(Izvor: EPA-EFE/ALI HAIDER)

UN upozoravaju da bi pomoć u hrani za 1,4 miliona izbjeglica u Čadu mogla biti prekinuta

Pomoć u hrani za 1,4 miliona izbjeglica u Čadu koji su pobjegli od sukoba u regionu Sahela može biti prekinuta zbog nedovoljnih novčanih sredstava, saopštila je danas organizacija UN Svjetski program za hranu (WFP).

Većina izbjeglica je došla iz Sudana bježeći od tamošnjeg sukoba koji traje od aprila ove godine, navodi se u saopštenju. Veliki broj raseljenih prešli su u susjedni Čad, praveći tako pritisak na tu osiromašenu zemlju koja je postala domaćin jednoj od najvećih i najbrže rastućih izbjegličkih populacija u Africi, saopštio je WFP.

"Ova zaboravljena kriza je metastazirala dok su oči svijeta bile uprte u druge svjetske krize. Ne možemo dozvoliti da svijet stoji i dozvoli da se naše operacije spasavanja života u Čadu zaustave", rekao je direktor WFP u Čadu Pjer Honorat.

WEP kaže da je pothranjenost ozbiljan problem  sa devet od 10 novopridošlih koji su prijavili "lošu ili graničnu potrošnju hrane" u prethodnom periodu.

Honorat je kazao da WEP hitno treba 185 miliona dolara (oko 170 miliona eura) u sljedećih šest mjeseci kako bi nastavio da nesmetano pruža podršku pogođenom stanovništvu.  Dodao je da će u nedostatku tog finansiranja, agencija biti prinuđena da donosi "brutalne izbore" da bi dala prioritet određenim potrebama i grupama.

"U decembru WEF će biti prinuđena da prekine pružanje pomoći interno raseljenim izbeglicama iz Nigerije, Centralnoafričke Republike i Kameruna zbog nedovoljnih sredstava", rekao je Honorat. Od januara biće prekinuta pomoć i za 1,4 miliona ljudi širom Čada, uključujući i za nove pridošlice iz Sudana koji neće dobiti hranu kad pređu preko granice.

federalna.ba/Beta

Sudan izbjeglice Čad pomoć