UN upozorava: U Rafahu radi samo jedna bolnica
(Izvor: EPA-EFE/HAITHAM IMAD)

UN upozorava: U Rafahu radi samo jedna bolnica

Ujedinjene nacije objavile su da je priliv humanitarne pomoći u Gazu smanjen za čak 67 posto od 7. maja, kada je zatvoren granični prelaz Rafah.

Portparol UN-a Stephane Dujarric na dnevnoj konferenciji za novinare upozorio je da se izraelsko bombardovanje na Gazu nastavlja intenzivno.

Napominjući da je priliv pomoći u Gazu smanjen za 67 posto, istakao je da je glavni razlog za to zatvaranje graničnog prelaza Rafah.

Dujarric je također rekao da su jedna po jedna zatvarorene i zdravstvene i komunalne službe.

Upozorio je da trenutno samo jedna bolnica u Rafahu može pružiti djelimičnu uslugu, dodajući da UN i njihovi partneri pokušavaju da pruže pomoć civilima uprkos teškim uslovima na terenu.

Prije početka izraelske vojne operacije na Rafah 6. maja, u gradu je živjelo više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su pobjegli iz drugih područja Pojasa Gaze zbog izraelskih napada koji su pokrenuti 7. oktobra 2023., nakon napada Hamasa.

Od početka izraelskih napada 7. oktobra prošle godine više od 36.100 Palestinaca ubijeno je u Gazi, uglavnom žena i djece, uništen je veći dio infrastrukture, a napadi i izraelske blokade doveli su do humanitarne katastrofe.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

federalna.ba/AA

UN Rafah