UN: Svi u Gazi gladuju, uključujući 50 hiljada trudnica

UN: Svi u Gazi gladuju, uključujući 50 hiljada trudnica

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres poručio je da očekuje da Vijeće sigurnosti UN-a pokaže "jedinstven glas" za Gazu.

Portparol UN-a Stephane Dujarric na dnevnoj konferenciji za novinare kazao je da je Guterres sve više zabrinut za zdravlje ljudi u Pojasu Gaze, posebno žena i djece.

"Populacioni fond UN-a - UNFPA je objavio da su svi u Gazi, uključujući 50 hiljada trudnica, gladni", kazao je Dujarric.

Istakao je da UN i drugi humanitarni partneri nastavljaju pružati pomoć u hrani u Pojasu Gaze uprkos svim poteškoćama.

Podsjetio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) podnijele nacrt rezolucije kao alternativu nacrtu rezolucije koji Alžir planira sutra predložiti na glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a kojim se zahtijeva hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

Dujarric je kazao da su zahtjevi generalnog sekretara UN-a vrlo jasni, da želi vidjeti hitni humanitarni prekid vatre u Gazi, nesmetan pristup humanitarnoj pomoći i oslobađanje svih zarobljenika.

U nacrtu rezolucije, koji Alžir planira sutra staviti na glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a, traži se da se "hitno uspostavi humanitarni prekid vatre koji će sve strane poštovati".

Nakon najave Alžira da će nacrt rezolucije staviti na glasanje, američka stalna predstavnica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield izjavila je da SAD radi na sporazumu između Izraela i Hamasa koji će osigurati oslobađanje talaca i pauzu u neprijateljstvima u trajanju od najmanje šest sedmica, te nagovijestila da će uložiti veto na nacrt rezolucije Alžira.

SAD je danas predložio nacrt rezolucije o kojem će pregovarati države članice Vijeća sigurnosti UN-a.

federalna.ba/AA

Antonio Gutteres Ujedinjeni narodi
Denis Bećirović Željko Komšić Antonio Gutteres
0 19.04.2024 08:55
Antonio Gutteres Pojas Gaze Egipat Izrael
0 23.03.2024 16:09
Ursula von der Leyen Antonio Gutteres Gaza
0 20.03.2024 14:50
Gaza Ujedinjeni narodi
0 17.03.2024 14:14