UN: Sirijska vlada i opozicija saglasne da počnu s izradom nacrta ustava
(Izvor: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI)

UN: Sirijska vlada i opozicija saglasne da počnu s izradom nacrta ustava

Sirijska vlada i opozicija u ratom razorenoj zemlji složili su se da počnu s izradom nacrta novog ustava, izjavio je specijalni izaslanik UN-a za Siriju Geir Pedersen.

On je ocijenio da je to veliki korak nakon devetomjesečne pauze u pregovorima i nekoliko beskorisnih rundi. Nije naveo više detalja sa današnjeg sastanka s kopredsjedavajućim ustavne komisije koju čine članovi režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, nevladinih organizacija i sirijske opozicije.

"Prvi put sam se sastao s dvojicom kopredsjednika, jednog je imenovala sirijska vlada, a drugog opozicija, na sadržajnom i iskrenom razgovoru kako nastaviti ustavnu reformu", rekao je Pedersen na konferenciji za novinare u Ženevi.

Sirijske strane počeće zvanične sastanke u ponedjeljak u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN-a.

Komisija, koji se sastoji od 45 predstavnika sirijske Vlade, opozicije i predstavnika civilnog društva, ima mandat da izradi novi ustav.

Posljednja runda pregovora završena je u januaru bez napretka.

U desetogodišnjem sukobu u Siriji poginulo je više od 350.000 ljudi, a više od pet miliona civila je pobjeglo uglavnom u susjedne zemlje.

SAD i nekoliko zapadnih saveznika optužili su Asada da je namjerno odugovlačio i odlagao izradu novog ustava zbog predsjedničkih izbora, koji su održani u maju, kako bi izbjegao glasanje pod nadzorom UN-a.

Asad je ubjedljivo pobijedio osiguravši četvrti sedmogodišnji mandat.

Izbori su održani u skladu s Ustavom Sirije, suprotno Rezoluciji 2254 Vijeća sigurnosti UN-a, kojom su članice tog tijela jednoglasno podržale politički proces i "mapu puta" ka miru, koji počinje izradom nacrta novog ustava, a završava se organizovanjem izbora uz nadzor UN-a.

federalna.ba/Beta-AP

Sirija UN