UN pozvao susjedne zemlje da povećaju pomoć afganistanskim civilima
(Izvor: Arhiva)

UN pozvao susjedne zemlje da povećaju pomoć afganistanskim civilima

Ujedinjene nacije pozvale su susjedne zemlje da povećaju svoju pomoć afganistanskim civilima koji zbog sigurnosti napuštaju zemlju.

Glasnogovornik Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Babar Baloch govorio je na online konferenciji za novinare iz sjedišta UN-a u Ženevi, a dotakao se aktuelne situacije u Afganistanu.

Navodeći da je pakistanska vlada pozdravila odluku o olakšavanju graničnih prelaza i pošiljki hrane s afganistanske granice u Pakistan, Baloch je rekao kako će odluka o ublažavanju mjera na graničnim prelazima spasiti veliki broj afganistanskih civila od pada u ruke trgovaca ljudima.

Baloch je istakao kako su Iran i Pakistan utočište za 90 posto ukupnog broja afganistanskih izbjeglica u svijetu.

"Potrebna je veća međunarodna podrška za pružanje zaštite više od 1,4 miliona afganistanskih izbjeglica u Pakistanu i oko 800.000 u Iranu. Susjedne zemlje Afganistana trebale bi povećati svoju pomoć afganistanskim civilima koji prelaze granice radi sigurnosti", rekao je Baloch.

Prema predviđanjima UN-a, od novembra će 22,8 miliona ljudi, što je 55 posto stanovništva Afganistana, biti suočeno s ozbiljnom krizom hrane. U jednom od izvještaja navodi da je do sada 18,8 miliona ljudi u zemlji pod teškom krizom gladi.

Nakon procesa koji je započeo povlačenjem međunarodnih snaga iz Afganistana ove godine u okviru mirovnog sporazuma postignutog između SAD-a i Talibana u februaru 2020., talibani su opkolili glavni grad Kabul i preuzeli grad pod svoju kontrolu bez sukoba nakon što je predsjednik Ashraf Ghani napustio zemlju 15. augusta.

Sjedinjene Države su završile svoje povlačenje iz Afganistana 31. augusta.

federalna.ba/AA

Afganistan UN kriza