UN potvrdile temperaturni rekord 48,8 stepeni

UN potvrdile temperaturni rekord 48,8 stepeni

Svjetska meteorološka organizacija (SMO) potvrdila je danas kao najvišu temperaturu postignutu na evropskom kontinentu 48,8 stepeni Celzijusa zabilježenu prije dvije godine na Siciliji, poslije dugog protokola ispitivanja podataka i upotrijebljenih sredstava mjerenja da se osigura naučnu vrijednost tog podatka.

Prema SMO, rekordno visoka temperatura na Sicilliji zabilježena je 11. augusta 2021, kada su temperature bile visoke u većem dijelu Evrope, što je podstaklo zabrinutost za klimatske promjene izazvane ljudskom aktivnošću.

"Međunarodni panel naučnika, stručnjaka za atmosferu provjerio je temperaturu registrovanu u automatizovanoj meteorološkoj stanici u Sirakuzi, na Siciliji u Italiji", saopštila je Svjetska meteorološka organizacija, agencija UN.

Prethodni temperaturni rekord u Evropi bio je 48 stepeni, registrovan je 19. jula 1977. u Atini i Elefsini, u Grčkoj. Taj rekord, koji je priznala Svjetska meteorološka organizacija nije nezavisno provjeren, kao što je ovaj novi rekord u Italiji.

SMO provjerava sa mnogo detalja podatke kao što su upotrijebljeni instrumenti i uslovi u kojima su registrovani ti podaci, prije nego što potvrdi neki rekord, što objašnjava zašto je novi rekord ovjeren tek dvije i po godine kasnije.

"Tako detaljna procjena daje nam sigurnost da su naši svjetski podaci o temperaturi ispravno izmjereni", rekao je američki geograf Randal Serveni, izvjestilac za klimatske i meteorološke ekstreme pri SMO. 

On je ukazao da "istraga pokazuje alarmantu tenedenciju ka nastavku bilježenja rekordno visokih temperatura u određenim delovima svijeta". Rezultati istrage koju je sproveo panel naučnika objavljeni su u naučnom časopisu International Journal of Climatology.

Stručni panel SMO vodi i druge istrage, kao što su da li je tropski ciklon Freddy, formiran početkom februara 2023. kod Australije koji je dva puta pogodio južni dio Afrike oborio rekord za najduže tropsko nevrijeme.

Serveni je pokrenuo bilježenje ekstremnih meteoroloških fenomena 2007. godine.

federalna.ba/Beta

rekord temperatura