UN ozbiljno zabrinut zbog dekreta o pokrivanju žena u Afganistanu
(Izvor: Reuters)

UN ozbiljno zabrinut zbog dekreta o pokrivanju žena u Afganistanu

Zvaničnica Ujedinjenih naroda upozorila je u ponedjeljak da je ozbiljno zabrinuta za prava žena u Afganistanu nakon što su talibani zahtijevali od žena da pokriju svoja lica u javnosti.

- Ozbiljno sam zabrinuta zbog najave talibana da sve žene moraju da pokriju lice u javnosti, da žene treba da napuštaju svoje domove samo u slučajevima nužde i da će kršenje ove direktive dovesti do kažnjavanja njihovih muških rođaka - upozorila je izvršna direktorica UN Women Sima Bahous u saopćenju.

- Tamo gdje su prava žena ograničena, svi su na gubitku. Posljednja direktiva talibana je daljnja eskalacija ograničenja za žene i djevojčice, uključujući onemogućavanje povratka na posao i nemogućnost da nastave školovanje - kazala je ona.

Bahous je također pozvala de facto vlasti "da poštuju svoje obaveze prema zakonu o ljudskim pravima i garantuju puna ljudska prava žena i djevojčica, uključujući trenutnu obnovu slobode kretanja žena i djevojčica, kao i njihova prava na rad i obrazovanje."

Najnovija talibanska uredba zahtijeva da žene u javnosti budu pokrivene odjećom od glave do pete. Ako ne poslušaju direktivu, muški rođaci se suočavaju sa kaznom u rasponu od poziva ili sudskog saslušanja do zatvora.

federalna.ba/Fena

Afganistan talibani Ujedinjene nacije Ujedinjeni narodi
Afganistan poplave
0 26.05.2023 12:47
Ujedinjeni narodi mirovne misije
0 25.05.2023 15:08
Ujedinjeni narodi Antonio Gutteres sukobi
0 24.05.2023 09:42
članica Bosna i Hercegovina Ujedinjene nacije Federalni radio
0 22.05.2023 17:53