UN osudile teško kršenje ljudskih prava u Gazi, na Zapadnoj obali i Izraelu
(Izvor: AA/Arhiva)

UN osudile teško kršenje ljudskih prava u Gazi, na Zapadnoj obali i Izraelu

Visoki komesarijat UN za ljudska prava osudio je danas "flagrantno kršenje" ljudskih prava svih strana u Izraelu, Gazi i Zapadnoj obali i traži da se zadovolji pravda i da odgovaraju svi koji to čine. "Pravda je preduslov za okončanje ciklusa nasilja i da bi Palestinci i Izraelci mogli da preduzmu značajne mjere ka miru", rekao je visoki komesar za ljudska prava Volker Türk, u danas objavljenom 12-mjesečnom izvještaju o ljudskim pravima u Izraelu, Gazi i Zapadnoj obali do 31. oktobra 2023.

U izvještaju se pokreće veliki broj pitanja vezanih, za kako se navodi, ubijanje, otimanje ljudi, uništavanje civilne imovine, kolektivno kažnjavanje i uskraćivanje neophodnoh usluga, napade na civilnu infrastrukturu, prisilno raseljenje, podsticanje na mržnju i nasilje, seksualne napade i mučenje, što je sve zabranjeno međunarodnim propisima o ljudskim pravima ili međunarodnim humanitarnim pravom.

U izvještaju se ukazuje da su potrebne dodatne istrage da se utvrdi puni obim zločina.

Türk je pozvao sve strane da odmah prekinu kršenje međunarodnog humanitarnog prava i sprovedu hitne, nezavisne, nepristrasne, detaljne efikasne i transparetne istrage o svim navodima o tome i da svi odgovorni za to odgovaraju na sudu.

Pozvao je sve strane da sarađuju sa svim mehanizmima za odgovornost, uključujući Međunarodni krivični sud i Međunarodni sud pravde. U izvještaju se kaže da su oružano krilo Hamasa "Al Kasim" i druge oružane palestinske grupe 7. i 8. oktobra u napadu na jug Izraela počinile teško i obimno kršenje međunarodog prava. To su napadi na civile, namjerno ubijanje i maltretiranja civila, neselektivno uništavanje civilnih objekata i uzimanje talaca, što predstavlja ratni zločin.

Dodaje se da je potrebna je dodatna istraga i puna odgovornost u skladu sa međunarodnim pravom povodom izjava da su palestinski napadači i drugi počinili silovanje, druge seksualne napade i mučenje. Dalje se kaže da su odgovor Izraela na to i njegov izbor sredstava i metoda ratovanja doveli do masovne patnje Palestinaca, uključujući ubijanje velikog broja palestinskih civila, rasprostranjeno i ponovljenjo raseljavanje, uništavanje kuća i uskraćivanje hrane i drugog neophodnog za život.

Ukazuje se da su posebno patile žene i djeca, uz jasno kršenje međunarodnog prava. U izvještaju piše da su teške restrikcije snabdijevanja osnovnih usluga i humanitarne pomoći koje je Izrael nametnuo Gazi, doveli do gladi, patnji od dehidratacije i širenja bolesti.

U izvještaju se ukazuje da je većina stanovništva više puta raseljavana i nagurana u skloništa. Izraelska blokada nametnuta Gazi predstavlja kolektivno kažnjavanje i može takođe značiti upotrebu izgladnjivanja kao metodu ratovanja, što su ratni zločini, i takođe može,u zavisnosti od dalje istrage, predstavljati druge ozbiljne zločine po međunarodno pravu.

U izvještaju se citiraju tri ključna slučaja od mnogih koji izazivaju duboku zabrinutost za poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

To su dva vojna napada na izbjeglički kamp Jabalija i jedan na Al Yarmuk u gradu Gazi, uz upotrebu "eksplozivnog oružja sa širokim dejstvom" u gusto naseljenoj oblasti. Time je izazvano ogromno razaranje, a da prije napada nije bilo nikakvog upozorenje da predstoji, niti je pokušana evakuacija stambenih zgrada.

Kancelarija UN za ljudska prava je utvrdila da je u tim napadima ukupno poginulo između 153 i 243 ljudi.

"Pokretanje neselektivnih napada koji imaju za rezultat smrt ili povredu civila, ili napad sa znanjem da će izazvati prekomjerne civilne gubitke, povrede ili štetu, predstavljaju ratni zločin", rekao je Türk.

U izvještaju se osuđuju i napadi u kojima su oštećena ili uništen veliki broj bolnica širom Gaze i ukazuje da su medicinske ustanove zaštićena infrastruktura po međunarodnom humanitarnom pravu.

U izvještaju se poziva na odgovornost zbog izraelske prakse na drugoj palestinskoj tertitoriji - okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući i Istočni Jeruzalem. Tamo je od 7. oktobra znatno porastao broj slučajeva nezakonitog ubijanja, masovnih hapšenja, maltretiranja i nesrazmjerne restrikcije kretanja.

federalna.ba/Beta

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk  Izrael Gaza