UN obustavlja dopremu pomoći Pojasu Gaze noću
(Izvor: Ilustracija/UN)

UN obustavlja dopremu pomoći Pojasu Gaze noću

Ujedinjene nacije (UN) su u srijedu saopštile da obustavljaju noćno kretanje svog osoblja u Pojasu Gaze na najmanje 48 sati nakon ubistva sedam humanitarnih radnika Svjetske centralne kuhinje (WCK) u izraelskom napadu.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric saopštio je da su odluku donijeli kako bi procijenili sigurnosna pitanja koje utiču na njihovo osoblje na terenu, ali i na civilno stanovništvo.

Naglašavajući hitnu potrebu da se pomogne narodu u Gazi, jer prijeti opasnost od gladi, Dujarric je naglasio potrebu da se "humanitarno osoblje i zalihe slobodno i sigurno kreću kroz Pojas Gaze".

Dujarric je rekao da odluka WCK-a i drugih grupa o obustavljanju operacija pomoći direktno utječe na one koji se na njih oslanjaju.

Međunarodna dobrotvorna organizacija potvrdila je da je sedam njenih humanitarnih radnika ubijeno u ponedjeljak u izraelskom napadu.

"Tim WCK-a je putovao u dekonfliktnu zonu u dva blindirana automobila označena logotipom WCK", navodi se u saopštenju.

Organizacija navodi da je unatoč koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj pogođen dok je izlazio iz svog skladišta u južnom gradu Deir al-Balahu, gdje je tim podijelio više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani dovezenoj u Gazu pomorskim putem.

"Ovo nije samo napad na WCK, ovo je napad na humanitarne organizacije koje se pojavljuju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao oružje rata. Ovo je neoprostivo", rekla je direktorica WCK-a Erin Gore.

Sedam ubijenih radnika bili su državljani Australije, Poljske, Velike Britanije, Palestine, kao i američko-kanadski dvojni državljanin.

federalna.ba/AA
Ujedinjene nacije pomoć Gaza obustavljaju
Alice Wairimu Nderitu Rezolucija o genocidu u Srebrenici Ujedinjene nacije
0 24.05.2024 12:34
Ujedinjene nacije prijem BiH Sarajevo
0 22.05.2024 12:42
Denis Bećirović Ujedinjene nacije rezolucija Srebrenica pomirenje
0 22.05.2024 08:10