UN: Ističe vrijeme za spas djece žrtava nasilja mijanmarske hunte
(Izvor: UNICEF)

UN: Ističe vrijeme za spas djece žrtava nasilja mijanmarske hunte

Ogroman broj djece u Mijanmaru žrtve su prošlogodišnjeg državnog udara i vojnih napada koji i dalje traju u toj državi, saopštile su Ujedinjene nacije (UN) u srijedu.

Prema podacima Komiteta UN-a za prava djeteta najmanje 382 djece su ubile ili osakatile oružane grupe od državnog udara u februaru 2021. godine, dok je više od 1.400 djece navodno bilo uhapšeno.

"Djecu koja su učestvovala ili bila osumnjičena da su učestvovala u protestima privela je vojska. Najmanje 274 djece političkih zatvorenika ostalo je u vojnom pritvoru do 27. maja ove godine", navodi se u saopštenju UN-a.

Iz UN-a su upozorili da ističe vrijeme za spašavanje pogođene generacije u Mijanmaru, pozivajući međunarodnu zajednicu da preduzme mjere jer "djeca i dalje snose teret" nasilnih akcija hunte.

Poziv na intervenciju dolazi dok kambodžanski ministar vanjskih poslova Prak Sokhonn, kao specijalni izaslanik Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN), predvodi delegaciju tokom petodnevne posjete Mijanmaru.

Kambodža predsjedava regionalnom grupom 10 nacija, a ovo je druga Sokhonnova posjeta Mijanmaru u cilju provođenja plana od pet tačaka koji je izradio ASEAN nakon što je vojna hunta svrgnula vladu Aung San Suu Kyi.

Posljednji vojni udar u Mijanmaru izazvao je masovne građanske proteste. Prema podacima lokalnih posmatrača vojska je upotrebila brutalnu silu u svojim pokušajima da uguši neslaganje i ubila više od 2.000 ljudi.

UN procjenjuju da je više od 700.000 ljudi bilo interno raseljeno u Mijanmaru zaključno sa 1. junom, uključujući više od 250.000 djece. Čak 7,8 miliona djece još uvijek ne pohađa školu, a navodno su mnoga "oteta i regrutovana za oružane sukobe". Vojsku Mijanmara optužuju i da "uzimaju djecu boraca za ljudska prava za taoce kako bi izvršili pritisak na roditelje da se predaju".

"Najmanje 61 dijete trenutno drže vojne vlasti. Djeca Rohingya su uhapšena i pritvorena zbog navodnih prekršaja povezanih s migracijama. Djeca su podvrgnuta mučenju i zlostavljanju, uključujući seksualno zlostavljanje", dodaje se u saopštenju.

federalna.ba/AA

UN djeca Mjanmar
žrtve Izrael Pojas Gaze Palestina djeca žene
0 06.08.2022 21:48
Mjanmar pogubljenja demokratski aktivisti
0 25.07.2022 08:17
SAD majmunske boginje djeca
0 23.07.2022 09:48