UN: Bolnica Nasser u Gazi postala mjesto smrti
(Izvor: Ilustracija/ITV)

UN: Bolnica Nasser u Gazi postala mjesto smrti

Predstavnik Ureda Ujedinjenih naroda (UN) za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jonathan Whittall izrazio je zabrinutost zbog stanja u kojem se nalazi bolnica Nasser u Khanu Younisu, u južnom Pojasu Gaze..

"Uslovi tamo su užasni. U hodnicima leže mrtvi ljudi. Pacijenti su u očajnoj situaciji. To je postalo mjesto smrti, a ne mjesto za liječenje", rekao je Whittall.

On je u videosnimku objavljenom na društvenoj mreži X kazao da je zajedno s timovima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Crvenog polumjeseca Palestine izvršio misiju evakuacije najkritičnijih pacijenata koji su bili unutar bolnice.

Istakao je da su više od sedmicu dana pokušavali da stignu do bolnice kako bi dostavili gorivo, vodu i medicinska sredstva.

Izraelska vojska izvršila je raciju unutar ove medicinske ustanove prošle sedmice nakon višesedmične opsade, prisiljavajući hiljade raseljenih Palestinaca unutar bolnice da pobjegnu pod teškim izraelskim bombardiranjem.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.195 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

federalna.ba/AA
bolnica Gaza Ujedinjene nacije