Umrla začetnica ženske košarke Lusia Harris
(Izvor: Arhiva)

Umrla začetnica ženske košarke Lusia Harris

Bivša američka košarkašica Lusia Harris, jedina žena koja je zvanično izabrana na draftu NBA lige, umrla je u utorak u 66. godini, saopštila je danas njena porodica. "Duboko smo tužni što objavljujemo da je naš anđeo, naš stub, naša sestra, naša majka, naša baka i osvajačica olimpijske medelje, kraljica košarke Lusia Harris neočekivano preminula", navodi se u saopštenju.

Harris je nedavno bila tema dokumentarnog filma, a najpoznatija je po izboru na NBA draftu od strane ekipe New Orleans Jazza, 1977. godine.

Prije nje na draftu NBA lige je 1969. godine izabrana Denise Long (San Francisco Worriorsi), ali je liga poništila taj izbor. Harris zvanično nikada nije igrala niti je bila na trening kampu ekipe Jazza, pošto je u to vrijeme bila trudna.

Ona je na draftu izabrana poslije nastupa na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine, gdje je na debitantskom nastupu tog sporta u ženskoj konkurenciji osvojila srebrnu medalju.

Sa univerzitetom Delta state osvojila je tri titule u koledž ligi, a u Profesionalnoj ženskoj košarkaškoj ligi nastupala je od 1979. do 1980. godine.

federalna.ba/Beta

Lusia Harris košarkašica