Umjetničko ujedinjenje regiona – predstava „Handke projekt „

Predstava „Handke projekt“ rađena po tekstu kosovsklkog dramskog pisaca  Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj prikazana je na  na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo  14. i 15. novembra.

Riječ je o predstavi koju zajednički realizuju Qendra Multimedia u saradnji sa Mittelfest - Cividale del Friuli (Italija, Teatro della Pergola - Firenca (Italija), Theater Dortmund (Njemačka), Narodno  pozorište  Sarajevo i Međunarodni teatarski  festival  MESS – Scena MESS (BiH).

„Projekat Handke“ za centralnu temu uzima kontroverznu odluku da se počast Nobelovog laureata za književnost dodjeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, uprkos njegovoj podršci Slobodanu Miloševiću – koji je umro dok mu je suđeno za ratne zločine u Hagu – podršci koja je dovela do njegovog govora na Miloševićevom grobu.

„Naša je ideja bila da ova predstava ne bude samo glas pisca - glas Kosova. Nego glas svih onih koji su ujedinjeni u ovom projektu - kazao je Neziraj.

On je istaknuo da je i ranije bilo primjera dobrih autora koji nisu bili etični, ali da sama predstava ne tematizira Handkeovo djelo nego  činjenicu da je dobio Nobelovu nagradu.- Tu počinje problem. Zato što dodjelom Nobelove nagrade dešava se legitimizacija njegovih političkih stavova. A  to je političko stavljanje na Miloševićevu stranu, negiranje zločina, negiranje genocida... Smatrali smo da se pod maskom umjetničke slobode legitimira fašizam - kazao je Jeton  Neziraj

( Zabiljezila Dunja Jelovac )

Otvoreni program