Umjetnička galerija BiH: U četvrtak izložba "Lujza i Karlo"
(Izvor: Umjetnička galerija BiH)

Umjetnička galerija BiH: U četvrtak izložba "Lujza i Karlo"

Izložbom “Lujza i Karlo” u Umjetničkoj galeriji BiH, u četvrtak, 27. juna s početkom u 20:00 sati, publici će biti predstavljena djela slikarskog dvojca te supružnika Lujze Kuzmić Mijić i Karla Mijića.

Riječ je o postavici izetnih likovnih radova iz kolekcije Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

O izložbi:

Lujza i Karlo Mijić zauzimaju posebno mjesto u bosanskohercegovačkoj historiji umjetnosti prve polovice XX st. Pripadaju rijetkoj skupini školovanih slikara (osobito slikarica) tog perioda. Akademsko obrazovanje sticali su u Beču, Pragu i Minhenu, a nakon školovanja aktivno se uključuju u kulturni život međuratog Sarajeva.

U bh. prijestolnici će napraviti svoja najveća djela. Iako im je zajednički život trajao puna četiri desetljeća, zajednički slikarski put trajao je znatno kraće. Premda se isticala slikarskom vještinom i umjetničkom kvalitetom, Lujza je rano napustila slikarsko zvanje i posvetila se obiteljskom životu. Karlo je slikarstvu ostao posvećen do kraja života, mada nakon odlaska iz Sarajeva u znatno manjoj mjeri.

Ovaj dvojac po obrazovanju prvenstveno su slikari, ali svoj umjetnički talenat dokazali su i u mediju crteža, a Karlo je značajna ostvarenja ostavio i na polju grafike. Tematski, najodaniji su pejzažu i portretu, nerijetko uspijevajući povezati portret sa monumentalnošću pejzaža i potpuno personalizirati pejzažne motive. Njihovim slikama dominira kolorit u kojem uspijevaju pomiriti kontraste i izbalansirati različite likovne forme.

U nevelikom Lujzinom opusu vidljiv je raskošan talenat zbog kojeg ne možemo ne žaliti zbog naglog završetka njene umjetničke karijere. S druge strane, svojom umjetnošću Karlo je zauzeo važno mjesto u historiji bosanskohercegovačkog slikarstva, izradivši neka od najznačajnijih djela našeg ekspresionizma i magičnog realizma.

Izložba koja će u četvrtak biti otvorena prigodnim koncertom studentica i studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (Students on Stage), publici će biti dostupna sve do 9. augusta ove godine-saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

federalna.ba

izložba