Uloga znanosti u procesu integracija Bosne i Hercegovine

U organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Sveučilišta u Zagrebu, u Neumu je održana šesta međunarodna znanstveno-stručna konferencija pod nazivom „Uloga znanosti u procesu integracija Bosne i Hercegovine".  Suorganizatori međunarodne konferencije su Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Sveučilište Sjever i Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić kazao je kako je dobivanje kandidacijskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Europsku uniju otvorilo novu perspektivu i ponudilo izazov, ne samo u društveno-političkom, ekonomskom i razvojnom pogledu, nego i u pogledu perspektive znanosti. „Jačanjem znanstvenih kapaciteta i izvrsnosti, društvo će brže i uspješnije razvijati i integrirati se u sve moderne integracije, a prije svega europske i euroatlantske.


U ime Rektorskog zbora/Rektorske konferencije govorila je rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. sc. Nermina Hadžigrahić koja je izrazila uvjerenje kako je sudionike na današnjoj konferenciji okupila znanost kao način razmišljanja, ali i povezivanja. „Znanost nije izoliran otok u moru, nego mreža znanja u kojoj su okupljeni istraživači i osobe koje žele napredak svoje zemlje i društva u cjelini. Svi mi želimo jednu novu perspektivu. Duboko sam uvjerena da danas ne sjedi nijedna osoba koja je pesimistična. Moj pogled na perspektivu razvoja znanosti u BiH je optimističan. Bez obzira na to što se ponekad ne razumijemo i na poteškoće, nitko nam ne može oduzeti optimističan pogled na budućnost“, naglasila je rektorica  prof. dr. sc. Nermina Hadžigrahić:

( Dunja Jelovac )

Slovenija Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 22:30
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Hrvatska
0 23.05.2024 22:28
HNV BiH Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 21:42
SDP SDP BiH Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 21:22
Elmedin Konaković Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 19:26