Ukrajinski parlament odobrio ostavku ministra odbrane
(Izvor: EPA-EFE/MYKOLA TYS)

Ukrajinski parlament odobrio ostavku ministra odbrane

Ukrajinski parlament u utorak je odobrio ostavku ministra odbrane Oleksija Reznikova, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski objavio odluku da ga smijeni u nedjelju.

Ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak objavio je na Telegramu da je ostavka odobrena sa 327 glasova za.

Dodao je da je odobrena i smjena Rustema Umerova, šefa ukrajinskog Fonda državne imovine, te da parlament čeka prijedlog Zelenskog da ga imenuje za novog ministra odbrane.

Dan ranije, Reznikov je na platformi X objavio da je podnio ostavku Ruslanu Stefančuku, šefu parlamenta.

"Bila je čast služiti ukrajinskom narodu i raditi za ukrajinsku vojsku tokom poslednja 22 mjeseca, najtežeg perioda u modernoj istoriji Ukrajine", kazao je Reznikov.

Zelenski je saopštio u nedjelju da želi smijeniti Reznikova i na njegovo mjesto imenovati tatarskog Turčina sa Krima Rustema Umerova.

Smjena Reznikova bila je tema o kojoj su ranije ove godine izvještavali lokalni mediji, ali se nije ostvarila.

Izvještaji su uslijedili nakon što je određeni broj ukrajinskih zvaničnika ili podnio ostavku ili su bili razriješeni dužnosti nakon što je Zelenski u januaru izjavio da će izvršiti rekonstrukciju u ministarstvima i centralnim i lokalnim administrativnim tijelima, kao i u organima za provođenje zakona kako bi izgradio snažnu državu.

Analitičari smatraju da je Ukrajina već dugo patila od endemske korupcije, ali da je ruska “specijalna vojna operacija” zasjenila vladine napore da suzbije korupciju.

federalna.ba/AA

Oleksiy Reznikov smjena Ukrajina