Ukrajinski novinar Lavrovu: Kome prodajete ukrajinsku ukradenu robu?
(Izvor: Screenshot)

Ukrajinski novinar Lavrovu: Kome prodajete ukrajinsku ukradenu robu?

Ukrajinski novinar iskoristio je posjetu Ankari ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova kako bi ga suočio s neželjenim pitanjem o izvozu žitarica iz Ukrajine, usred straha od gladi u svijetu ako se to pitanje ne riješi.

Lavrov je u srijedu boravio u Turskoj kako bi razgovarao o uspostavi sigurnih koridora za ukrajinski izvoz žitarica.

No konferencija za novinare Lavrova i njegovog turskog kolege Mevlüta Çavuşoğlua bližila se kraju, a da Muslim Umerov nije mogao postaviti svoje pitanje, uprkos uzastopnim pokušajima.

Tako je novinar ustao i izravno se obratio Lavrovu.

“Ja sam s ukrajinske javne televizije, apsolutno želim postaviti pitanje!”, rekao je.

Lavrov je izgledao posramljen zbog pitanja bez scenarija, nakon pažljivo sročenih odgovora tokom konferencije za novinare.

“Osim žitarica, koju ste još robu ukrali iz Ukrajine i kome ste je prodali?” upitao je novinar.

Lavrov je, smiješeći se, odgovorio: “Vi Ukrajinci uvijek ste zabrinuti što možete ukrasti i mislite da svi tako razmišljaju.

“Naši ciljevi tamo su jasni, želimo spasiti ljude od pritiska neonacističkog režima. Ne otimamo žito. Da bi mogao napustiti luke, gospodin Zelenski mora dati naredbu, to je sve”, dodao je.

Kasnije ga je kontaktirala agencija France-Presse, Umerova, koji je dopisnik ukrajinske javne televizije iz Istanbula kontaktirala je agencija AFP. Objasnio je da je podizao ruku tokom cijele sesije pitanja i odgovora, ali je shvatio da mi organizatori "ne daju da govori" pa je odlučio glasno se ubaciti.

“Preuzeo sam rizik da ometam konferenciju za novinare jer cijela Ukrajina čeka odgovor na ovo pitanje”, rekao je.

Usljed pogoršanja globalne krize s hranom, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je ove sedmice da postoje "vjerodostojni izvještaji" da Rusija "krade" ukrajinski izvoz žitarica kako bi ga prodala radi zarade. Blinken je rekao da je navodna krađa dio širih ruskih akcija tokom rata u Ukrajini koje su onesposbile tu zemlju da izvozi svoju pšenicu.

U petak prošle sedmice, Vasyl Bodnar, ukrajinski ambasador u Ankari, optužio je Rusiju za krađu i izvoz ukrajinskog žita, posebice u Tursku.

Od početka sukoba u Ukrajini, Lavrov, meta zapadnih sankcija, nekoliko putaje bio u inostranstvu u Kini, Indiji, Alžiru, Saudijskoj Arabiji i dvaput u Tursku. Bio je prisiljen otkazati put u Srbiju nakon što su susjedne zemlje zatvorile svoj zračni prostor za njegov avion.

federalna.ba/The Guardian

Ukrajina novinar Sergej Lavrov pitanje