Zelenski potpisao dekret o odbijanju pregovora sa Putinom
(Izvor: AFP)

Zelenski potpisao dekret o odbijanju pregovora sa Putinom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u utorak dekret o odbijanju bilo kakvih pregovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Najnoviji potez Kijeva uslijedio je nakon što je ruski parlament ratifikovao sporazume o pripajanju ukrajinskih regiona Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje.

U petak je Putin potpisao sporazume sa separatističkim vlastima otcijepljenih ukrajinskih regija o pridruživanju Rusiji, nakon referenduma održanih od 23. do 27. septembra.

Referendumi su organizovani nakon više od sedam mjeseci od početka rata Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Održavanje referenduma je osudila međunarodna zajednica, a evropske države i SAD su ih nazvali lažnim naglašavajući da neće biti priznati.

Ukrajinske snage probijaju rusku odbranu na jugu i napreduju na istoku

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje dok su proširile svoju ofanzivu na istoku, zauzevši više teritorija u područjima koje je pripojila Rusija. 

Izvršivši svoj najveći prodor na jugu od početka rata, ukrajinske snage ponovno su zauzele nekoliko sela duž strateške rijeke Dnjepar u ponedjeljak, rekli su ukrajinski dužnosnici i čelnik na tom području kojeg je postavila Rusija, javlja Reuters.

Ukrajinske snage na jugu uništile su 31 ruski tenk i jedan višecjevni raketni bacač, objavila je vojna operativna komanda, ne navodeći pojedinosti o tome gdje su se borbe odvijale.

Reuters nije mogao odmah provjeriti tačnost podataka sa bojnog polja.

Proboj prema jugu odražava nedavna ukrajinska napredovanja na istoku, iako je Rusija pokušala povećati uloge pripojenjem zemlje, naređujući mobilizaciju i prijeteći nuklearnom odmazdom.

Ukrajina je postigla značajan napredak u dvije od četiri regije pod ruskom okupacijom koje je Moskva prošle sedmice anektirala nakon, kako je nazvala, referenduma, glasanja koje su Kijev i zapadne vlade osudili kao nezakonita i prisilna.

Kao znak da Ukrajina pojačava napade na istočnoj bojnom polju, Reuters je u ponedjeljak svjedočio kolonama ukrajinskih vojnih vozila kako bi ojačali željezničko čvorište grad Liman, koji je ponovo osvojen tokom vikenda, i uporište koje će pritisnuti regiju Donbas.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Rusija
Volodimir Zelenski Ukrajina Švicarska samit
0 16.06.2024 18:51
Denis Bećirović Ukrajina Švicarska samit
0 15.06.2024 17:27
Svijet Ukraijna Rusija
0 14.06.2024 21:52