Ukrajinska novinarka na Kosovu: Ubijeno je više od 20 novinara
(Izvor: AA)

Ukrajinska novinarka na Kosovu: Ubijeno je više od 20 novinara

Dolazak na Kosovo za mene je prilika da ostanem u struci, da upoznam kosovske kolege i da ojačam prijateljske veze između naših zemalja, izjavila je Lyudmila Makey, prva ukrajinska novinarka koja je u nedjelju stigla na Kosovo.

Makey, koja predstavlja Uniju ukrajinskih novinara, održala je danas konferenciju za medije u prostorijama Udruženja novinara Kosova i tom prilikom je izrazila zahvalnost Vladi Kosova na podršci narodu Ukrajine u teškim momentima.

“Jučer sam doletila u Prištinu iz Ukrajine gdje rat sa ruskim okupatorima traje više od 50 dana. Čim sam izašla iz aviona, osjetila sam iskrenost i gostoprimstvo ljudi koji su me dočekali. Bila sam veoma impresionirana kako se bol moje Ukrajine osjeća u srcima naroda Kosova, koji pogađa do suza, jer znaju koliko je teško zaliječiti ranu koju je strašni rat ostavio u duši moje zemlje“, rekla je Makey.

Kazala je da je u Ukrajini rad novinara postao jako opasan, pošto Rusi ubijaju sve, bez obzira na starost, pol, naciju ili profesiju. Istakla je da je od početka rata više od 21 novinara poginulo, ne samo Ukrajinaca, nego i Litvanaca, Amerikanaca, Iraca i drugih. Također je navela da je više od 25 novinara nestalo u Marioupolju.

Novinarka je govorila i o tragediji kroz koju Ukrajina prolazi od 24. februara kada su počeli ruski napadi. Rekla je da se u Rusiji rat koji se vodi u Ukrajini naziva “specijalna vojna operacija“, dok je za Ukrajinu to “velika tragedija i genocid“. Ocijenila je da ruski predsjednik Vladimir Putin nema interes da svijet čuje istinu, pa novinare ubijaju.

Zahvalila se novinarima Kosova na solidarnosti.

“Za mene je ovo prilika da ostanem u struci, da upoznam kolege sa Kosova i da ojačam prijateljske veze između naših zemalja. Želimo da živimo u slobodnoj i mirnoj zemlji, želimo da donesemo riječ istine, to je naša misija pred Evropom. Hvala“, rekla je Makey.

Flutura Kusari iz Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF) naglasila je da je Lyudmila Makey prva od 20 novinara koje Kosovo planira da primi, te da je još nekoliko ukrajinskih novinara izrazilo želju da dođe na Kosovo, te da su u procesu verifikacije.

Kusari je istakla da program za prihvat novinara, kojim upravlja ECPMF, postoji već šest godina u Njemačkoj, pa su predstavnici ECPMF-a sa Kosova predložili kosovskim vlastima da se pridruže programu.

“Sa izdvojenim budžetom od 150 hiljada eura za period od šest mjeseci, novinari koji dođu na Kosovo dobijaće 500 eura mjesečno, 300 eura za smještaj i oko 1.000 eura za putne troškove do Kosova i povratak kada dođe vrijeme”, kazala je Kusari.

Dodala je da su novinarima obezbijeđene zdravstvene i psihosocijalne usluge, kao i kursevi albanskog jezika i integracije, dok su zahvaljujući Udruženju novinara Kosova i medijskih kuća obezbijeđene kancelarije u redakcijama gdje će moći da rade. Kusari je kazala da u zavisnosti od trajanja rata u Ukrajini period od šest mjeseci može da se produži, a ako bude potrebe i poveća broj novinara.

Upravni odbor Radio televizije Kosova u subotu je odlučio da obezbijedi prostorije javnog emitera, kancelarije, stolove, pristup internetu i svu potrebnu opremu za rad, za četiri novinara iz Ukrajine. U skladu sa zvaničnim dokumentom ove odluke, prioritet će imati žene novinarke koje će izabrati Evropska federacija novinara (EFJ) i Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF).

​​​​​​​Lyudmili Makey sinoć je dobrodošlicu poželio i kosovski premijer Albin Kurti, koji je kazao da Republika Kosovo najoštrije osuđuje vojnu agresiju Ruske Federacije i invaziju na Ukrajinu. Kurti je istakao da se Kosovo pridružilo zapadnim zemljama u uvođenju sankcija Rusiji i da je posvećeno zajedničkom radu sa saveznicima na doprinosu trajnom miru, dugoročnoj stabilnosti i globalnoj bezbjednosti.

federalna.ba/AA
Ukrajina Kosovo novinari
Rusija Ukrajina Antony Blinken
0 24.06.2022 22:20
Sjeverodonjeck Ukrajina povlačenje
0 24.06.2022 11:50
Ursula von der Leyen EU Moldavija Ukrajina
0 23.06.2022 22:42
Bijela kuća SAD Ukrajina pomoć
0 23.06.2022 22:38
Rusija ubistvo fotograf Ukrajina
0 23.06.2022 09:01
Evropsko vijeće Ukrajina Moldavija Gruzija članstvo u EU
0 23.06.2022 08:24