Ukrajinska kriza može biti šansa za stabilizaciju prilika u BiH

Ukrajinska kriza može biti šansa za stabilizaciju prilika u BiH

O vezi Bosne i Hercegovine sa krizom u Ukrajini politolog prof.dr. Mladen Mrdalj je u Plenumu rekao da na svu sreću u BiH još uvijek postoji kakav takav konsenzus oko toga da nema jednostranih poteza, dok u Ukrajini to nije slučaj.

"Ukoliko eskalira ova situacija kao što je sad najavljeno priznanjem ovih pobunjenih dijelova u istočnoj Ukrajini, u slučaju te eskalacije moguće da će Amerika ili NATO zemlje generalno tražiti neki revanš, a da će onda prepoznati takve slične namjere u Republici Srpskoj. Pa ako se napravi ta paralela moguće da će iskaliti tu neku želju nad ravnotežom nad nama, da će tražiti od Srbije neke dokaze lojalnosti, uvođenje sankcija Rusiji ili nešto slično. To bi onda moglo zaista da baci srpsku politiku u težak problem. S druge strane, međunarodna konstelacija snaga nije više kao što je bila tako da je pitanje da li je Evropi potrebno da joj se razgori sukob u njenom dvorištu. Između te dvije stvari negdje će se situacija odvijati, ali mislim da i Srbima ni Bošnjacima zaista nije potrebno da misle da će ovo donijeti nekome priliku da nametne svoju agendu. To će se obiti o glavu objema stranama, ako tako krene."

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i zastupnik u NSRS-u, kaže da želi da se ukrajinsko-ruska kriza riješi mirnim putem.

"Smatram da sukob nikome u Evropi ne treba, nikome nije dobro donio. Ovdje očigledno imamo dvije ili tri historije i očigledno niti Bošnjaci mogu nametnuti Srbima, niti Srbi mogu nametnuti Bošnjacima, jednostavno treba da pričamo o onome o čemu se možemo dogovoriti."

Edin Ramić, potpredsjednik SDA i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, smatra da je smiješna podrška nekoliko ljudi iz Banje Luke Rusiji.

"Generalno, stavljate se u neki sukob dva velika bloka. Mislim da to ne trebaju raditi ozbiljni ljudi. Ono što može biti šansa za BiH u vezi sa krizom u Ukrajini jeste da se ovdje lakše stabiliziraju prilike, da se pokaže neki uspjeh svih bitnih faktora, tako da ne mislim da mi i na koji način možemo uticati na neka globalna kretanja, ali možemo se nadati da će to ići u korist BiH. Mi ovdje nažalost dolazimo često u situaciju da, kad se kriza razbukti, ne znamo ni odakle smo krenuli."

federalna.ba

Plenum Edin Ramić Mladen Mrdalj Nenad Nešić
Plenum Sead Turčalo Ivana Marić Željko Raljić
0 03.10.2022 22:29
Plenum Sead Turčalo Ivana Marić Željko Raljić
0 03.10.2022 21:42
Edin Ramić Doboj rekonstrukcija povratnici
0 24.09.2022 18:32
Edin Ramić Potočari škola donacija
0 05.09.2022 10:59
Plenum Jasmin Emrić Zukan Helez
0 04.07.2022 22:24