Ukrajinska atletičarka, izbjeglica, pobjednica Jeruzalemskog maratona

Ukrajinska atletičarka, izbjeglica, pobjednica Jeruzalemskog maratona

Ukrajinska atletičarka Valentina Vereckaja, koja je nedavno od ruske invazije na svoju zemlju pobjegla u Izrael, pobijedila je danas na Jeruzalemskom maratonu.

Po kišovitom, tmurnom i hladnom vremenu, ova 31-godišnja Ukrajinka je trku završila za dva sata, 45 minuta i 54 sekunde.

Uprkos lošim vremenskim uslovima, ulicama Jeruzalema trčalo je oko 25.000 ljudi, među kojima i četrdesetak ukrajinskih sportista, saopštili su organizatori.

Vereckaja, koja je prošlog oktobra pobijedila na maratonu u Tirani, nedavno je napustila Ukrajinu, sa svojom ćerkom. Najprije je otišla za Poljsku, a zatim u Izrael. Njen suprug je ostao u Ukrajini gdje služi vojsku, naveli su organizatori maratona.

Poslije pobjede, Vereckaja se ogrnula izraelskom i ukrajinskom zastavom.

Izraelski ministar sporta Hili Tropper je juče rekao da je postignut dogovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova da se 100 ukrajinskih sportista koji bježe od rata u svojoj zemlju dočeka u Izraelu.

Tropper je rekao da je u svoj dom primio dvije ukrajinske izbjeglice, majku sa devetogodišnjim sinom koji se smatra mladom nadom tenisa.

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, gotovo 17.000 Ukrajinaca je stiglo u Izrael, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Jevrejska agencija, koja se bavi imigracijom Jevreja u Izrael, saopštila je juče da je njih 5.000 dobilo izraelsko državljanstvo po Zakonu o povratku koji Jevrejima, djeci ili unucima Jevreja iz inostranstva daje pravo da dobiju državljanstvo.

Izrael je zauzeo oprezan stav nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, tvrdeći da ima posebne veze sa obije zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u govoru pred članovima Knesseta pozvao Izrael da "napravi izbor" tako što će podržati Ukrajinu protiv Rusije.

federalna.ba/Fena

Valentina Vereckaja Izrael maraton