Ukrajina tvrdi da je u napadu na štab u Sevastopolju ubila 33 ruska oficira i komandanta flote

Ukrajina tvrdi da je u napadu na štab u Sevastopolju ubila 33 ruska oficira i komandanta flote

U raketnom udaru koji je prošle sedmice razorio štab ruske mornarice na Krimu, poginula su 33 oficira i komandant flote, saopštila je danas Ukrajina, ne pruživši nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Ukrajinske snage za specijalne operacije saopštile su preko Telegrama da je u napadu na glavnu zgradu štaba Crnomorske flote u Sevastopolju ranjeno 105 ljudi.

Tvrdnje se ne mogu provjeriti iz nezavisnih izvora, i znatno se razlikuju od podataka koje je iznijela Rusija.

Vojska Rusije je bila najavila napad na zgradu i prvobitno je saopštila da je jedan vojnik ubijen, ali je potom rekla da osoba nije ubijena, već je nestala.

Moskva nije u međuvremenu mijenjala podatke.

Poluostrvo Krim, koje je Rusija nelegalno preotela od Ukrajine 2014. godine, česta je meta napada otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu prije 20 mjeseci.

Krim je služio kao odskočna daska za invaziju na južne dijelove Ukrajine.

Ukrajina posljednjih nedjelja sve više gađa pomorske objekte na Krimu. Za to vrijeme, njena kopnena protivofanziva na istoku i jugu zemlje sporo napreduje, saopštilo je Institut za proučavanje rata sa sjedištem u Vašingtonu.

Najnoviji bilans žrtava koji je saopštila Ukrajina dramatično je viši od onog od subote. Tada je šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov rekao za Glas Amerike da je u napadu na štab u Sevastopolju najmanje devet ljudi ubijeno, a 16 ranjeno.

Budanov je takođe rekao da je Aleksandar Romančuk, ruski general koji komanduje snagama duž ključne jugoistočne linije fronta, "u veoma teškom stanju".

U novom izvještaju se navodi da je poginuo i šef flote, admiral Viktor Sokolov, iako nisu ponuđeni nikakvi dokazi.

On nije imenovan u saopštenju Snaga za specijalne operacije, ali je Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, objavio njegovo ime i fotografiju na društvenim mrežama.

Ukrajinska vojska je ovog puta objavila više detalja o napadu.

Navodi se da su vazduhoplovne snage izvele 12 napada na štab Crnomorske flote, gađajući područja u kojima su koncentrisani osoblje, vojna oprema i oružje.

Navodno su pogođena dva protivvazdušna raketna sistema i četiri artiljerijske jedinice.

federalna.ba/Beta-AP

Ukrajina Rusija
Olimpijske igre Olimpik Rusija Bjelorusija
0 08.12.2023 18:45
Ukrajina izbjeglice Belgija
0 08.12.2023 14:46
Vladimir Putin Rusija kandidat kandidatura
0 08.12.2023 13:18