Ukrajina: Sjeverna Koreja pomaže Rusiji u masovnim ubistvima Ukrajinaca

Ukrajina: Sjeverna Koreja pomaže Rusiji u masovnim ubistvima Ukrajinaca

Ukrajina je optužila Sjevernu Koreju za pružanje vojne pomoći Rusiji koja omogućuje “masovna ubistva” civila i pozvala na “strožije” mjere za izolaciju dviju zemalja, nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu, javlja Al Jazeera Balkans.

- Sjeverna Koreja danas aktivno sarađuje s Rusijom na vojnom polju i namjerno osigurava resurse za masovna ubistva Ukrajinaca- rekao je za AFP Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi Hina.

Optužio je Pjongjang da je opskrbio Moskvu “granatama velikog kalibra” koje joj omogućuju “održavanje visokog intenziteta artiljerijskih i raketnih napada”.

- To ima utjecaj na tok rata u cjelini i značajno povećava broj civilnih žrtava - nastavio je Podoljak, optužujući Sjevernu Koreju za “svjesno sudjelovanje” u ratu Rusije u Ukrajini.

Podoljak je također izrazio žaljenje zbog “potpune neefikasnosti globalnih instrumenata pritiska” i pozvao na “strožiji pristup za postizanje stvarne izolacije” Rusije i Sjeverne Koreje.

- Očigledno je da restriktivne mjere nametnute Rusiji i Sjevernoj Koreji nisu dovoljne - ocijenio je.

Sjeverna Koreja i Rusija potpisale su u srijedu sporazum o međusobnoj odbrani kako bi se “zajednički borile” protiv američke “hegemonije”, prilikom rijetke posjete Putina Pjongjangu.

Sporazum o strateškom partnerstvu uključuje klauzulu o uzajamnoj odbrani prema kojoj se obje zemlje obavezuju jedna drugoj pomoći u odbijanju vanjske agresije, rekao je ranije Putin.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Rusija Sjeverna Koreja