Ukrajina saopćila da je oborila osam ruskih dronova
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Ukrajina saopćila da je oborila osam ruskih dronova

Ukrajinska vojska uništila je osam od devet jurišnih dronova koje je tokom noći između 25. i 26. novembra lansirala Rusija, saopćile su vazduhoplovne snage Ukrajine, prenijela je agencija Reuters.

Nije bilo neposrednih izvještaja o šteti ili o tome gdje je deveti dron udario.

Napad, za koji je ukrajinsko vazduhoplovstvo saopćilo da je pokrenut sa jugoistoka, uslijedio je dan nakon, kako su ukrajinski zvaničnici rekli, najvećeg ruskog napada dronovima u ratu.

Kako su ranije saopćile ukrajinske vlasti, Rusija je u noći 24. novembra napala Ukrajinu s 75 dronova.

Rusko ministarstvo odbrane je saopćilo 26. novembra da je osujetilo napad ukrajinske vojske dronovima, od najmanje 24 bespilotne letjelice u pet regiona, uključujući i Moskovsku regiju, prenio je Reuters.

Ukrajina mjesecima unazad izvodi vazdušne napade dronovima u okviru kontraofanzive koju je pokrenula ovog ljeta na ruske regije i poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Kako su saopćili ukrajinski zvaničnici, zemlja se priprema za očekivani porast ruskih napada usmjerenih na njenu energetsku infrastrukturu u zimskom periodu, kao što je to bio slučaj prošle zime, kada su usljed vazdušnih napada ruskih snaga, milioni Ukrajinaca ostajali bez struje i grijanja.

Ukrajina je pojačala protivvazdušnu odbranu širom zemlje u pokušaju da odbrani energetsku infrastrukturu.

federalna.ba/Fena

Ukrajina