Ukrajina radi na deblokadi svojih izvoznih puteva preko Poljske
(Izvor: Ilustracija/TheGuardian)

Ukrajina radi na deblokadi svojih izvoznih puteva preko Poljske

Ukrajina je u četvrtak saopćila kako želi da se deblokiraju njeni izvozni putevi preko Poljske prije nego što održi razgovore s Varšavom i Evropskom komisijom u cilju okončanja protesta poljskih kamiondžija koji smanjuju ukrajinski izvoz.

Dvojica ukrajinskih vozača su preminula, a hiljade kamiona danima su blokirani na zimskoj hladnoći dok su kamiondžije blokirale puteve do tri prelaza na poljsko-ukrajinskoj granici, ključnoj ruti za trgovinu Ukrajine tokom ruske invazije.

Taras Kačka, ukrajinski trgovinski predstavnik i zamjenik ministra ekonomije, kazao je da su vozači primorani da  danima borave na niskim temperaturama i u nehigijenskim uslovima.

- Naš zadatak je da prvo deblokiramo put, a zatim da govorimo o svim zahtjevima koje demonstranti imaju - kazao je Kačka u intervjuu na nacionalnoj televiziji.

- To bi trebalo da se uradi za pregovaračkim stolom u Bruxellessu, ili u Varšavi, ili u Kijevu, ali ne na putu zimi, nanoseći štetu ne samo privredi nego i zdravlju i životima vozača koji su blokirani tamo - dodao je.

Ukrajinski mediji javili su da je vozač kamiona preminuo tokom noći u blizini poljskog sela Korczowa gdje je bio blokiran čekajući da pređe granicu. Još jedan vozač poginuo je 11. novembra u blizini prelaza u poljskom gradu Chelmu.

Poljske kamiondžije pokrenule su blokadu 6. novembra u znak protesta zbog, kako kažu, posla izgubljenog za ukrajinske vozače koji su oslobođeni traženja dozvole za prelazak poljske granice tokom ruske invazije.

S ukrajinskim crnomorskim lukama - ključnim izvoznim putem prije rata - koje je Rusija praktično blokirala, ukrajinska preduzeća se oslanjaju na ceste i željeznice kako bi preusmjerili izvoz i uvoz.

Ukrajinsko ministarstvo za infrastrukturu procijenilo je da prosječno 40.000 do 50.000 kamiona mjesečno prelazi granicu s Poljskom preko osam postojećih prelaza, dvostruko više nego prije rata. Većinu robe prevozi ukrajinska saobraćajna flota.

Evropsko poslovno udruženje u Ukrajini saopćilo je da su akumulirani gubici od blokade dostigli više od 305 miliona grivni (8,5 miliona dolara), pogađajući i izvoznike i uvoznike, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Poljska kamioni