Ukrajina planira tužiti evropske zemlje koje zabranjuju uvoz njenih žitarica

Ukrajina planira tužiti evropske zemlje koje zabranjuju uvoz njenih žitarica

Ukrajina se sprema da tuži zemlje koje zabranjuju uvoz njenih žitarica, rekao je ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka.

Poljska, Mađarska i Slovačka nedavno su odlučile zabraniti prodaju ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na svojoj teritoriji kako bi zaštitile svoje tržište.

"Važno je dokazati da su ove radnje pravno pogrešne. I zato ćemo sutra započeti pravni postupak", rekao je ukrajinski trgovinski predstavniku intervjuu objavljenom u ponedjeljak za Politico.

Dodao je da Kijev takođe planira da uzvrati na izvoz poljskih proizvoda.

EU je prošle sedmice dozvolila ukrajinsku prodaju žitarica širom njene teritorije, ali su Poljska, Mađarska i Slovačka odbile.

Kačka je dodao da Ukrajina planira da poduzme akciju u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji kako bi obavijestila druge zemlje o potezu te tri evropske zemlje.

Mađarska i Slovačka najavile su u nedjelju zabranu prodaje ukrajinskih žitarica nakon što je Evropska komisija odlučila da ne produži restriktivne mjere.

Budimpešta je objavila da zabranjuje uvoz 24 proizvoda iz Ukrajine, uključujući pšenicu i kukuruz, kao i sjemenke uljane repice i suncokreta, neke mesne prerađevine, med i jaja.

Slovački premijer Ludovit Odor rekao je na Facebooku da je odluka donijeta kako bi se spriječio pritisak na domaće tržište i zaštitili poljoprivrednici.

Evropska komisija je prošle sedmice saopštila da će ograničenja na ukrajinski izvoz žitarica i drugih prehrambenih proizvoda u EU isteći u petak, 15. septembra.

Poljska, Mađarska, Slovačka i Rumunija upozorile su da mogu jednostrano produžiti ograničenja ako EU ne poduzme mjere.

federalna.ba/AA

Ukrajina žitarice
Svijet Ukrajina Rusija
0 17.05.2024 19:39
Vladimir Putin Ukrajina zauzimanje Harkov
0 17.05.2024 13:33
Sergej Šojgu prioriteti rat Ukrajina
0 16.05.2024 12:45