Ukrajina očekuje 'snažnu odluku' na samitu NATO-a u Washingtonu
(Izvor: Fena/Pixabay)

Ukrajina očekuje 'snažnu odluku' na samitu NATO-a u Washingtonu

Ukrajina želi da vidi “snažnu” odluku donesenu na samitu NATO-a u Washingtonu idućeg mjeseca, dok Kijev pokušava da unaprijedi svoj strateški cilj pridruživanja vojnom savezu, izjavio je za Reuters savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog za vanjsku politiku.

Ihor Žovkva, koji je govorio u intervjuu uoči putovanja u Luksemburg na sastanak Evropske unije koji će formalno pokrenuti pregovore o pridruživanju Ukrajine, kazao je da Kijev želi da se samit NATO-a završi konkretnim rezultatima.

- Mislim da taj samit zaslužuje čvrstu odluku, uključujući i Ukrajinu. Jer, mislim, ako vam nedostaju čvrste odluke o Ukrajini, samit će biti beskorisan - izjavio je on u Kijevu.

Nije precizirao šta misli da bi takva odluka podrazumijevala.

Zelenski, koji je bezuspješno lobirao za politički poziv da se pridruži alijansi na samitu u Vilnjusu prošlog ljeta, kazao je da bi ovogodišnji samit trebao riješiti pitanje pozivanja Kijeva da se pridruži.

Dok su čelnik NATO-a Jens Stoltenberg i Washington saopćili kako ne očekuju da će 32 članice alijanse na samitu od 9. do 11. jula pozvati Kijev koji je u ratu da se pridruži, Stoltenberg je rekao kako se nada da će pokazati da se Ukrajina približava članstvu.

Saveznici su raspravljali o mogućem tekstu izjave na samitu koji bi mogao poslati taj signal, kao što je izjava da je put Ukrajine u NATO "nepovratan".

- Zaslužujemo snažnu odluku. Svaka odluka NATO-a donosi konsenzus. I svi to znamo, i razumijemo da će se možda ovoga puta konsenzus ponovo stvoriti poslednjeg dana prije samita - kazao je Žovkva.

Do sada nije bilo službenog odgovora ukrajinske vlade na izvještaj Reutersa u utorak ujutru da savjetnici američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa razmišljaju o tome da poruče Kijevu da će dobiti dodatno američko oružje samo ako uđe u mirovne pregovore.

Žovkva je kazao da bi pokretanje pregovora o pristupanju Ukrajine u utorak za pridruživanje Ukrajine EU, drugom velikom zapadnom tijelu kome teži, predstavljalo "ogromnu podsticaj" za Ukrajince na ulicama i u rovovima u najvećem sukobu u Evropi od Drugog svjetskog rata koji još bjesni i ne nazire mu se kraj.

- Ljudi sada čekaju pozitivne odluke u pogledu evropskih integracija - rekao je on.

Od utorka bi Kijev bi put ka članstvu u EU smatrao nepovratnim.

-Sada je beskorisno svađati se oko toga koliko će pregovori trajati, ili šta već. To je veoma važno. Put do punopravnog članstva, koji Ukrajina zaslužuje je nepovratan - kazao je on, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

NATO Ukrajina