videoprilog Mirze Huskića (Svijet)

Ukrajina još uvijek daleko od mira

U luksuznom ljetovalištu u Italiji se održava samit G-7 na kojem je glavna tema Ukrajina. Što je i svojevrsna priprema za mirovnu konferenciju o Ukrajini koja će se održati tokom vikenda u Švicarskoj. Međutim, na tu konferenciju nije pozvana Rusija, koja je u saradnji sa Kinom najavila svoju mirovnu konferenciju. Za to vrijeme, ruski ratni brodovi su uplovili u Havanu na Kubi, dok je Amerika sankcionirala kineske kompanije koje osiguravaju Rusiji neophodne komponente za visokosofisticirano oružje. Kako god, teško da će biti mira u Ukrajini u dogledno vrijeme.

SAD su proširile sankcije Rusiji uoči samita lidera G7 u Italiji kojem je prioritet jačanje podrške Ukrajini, uoči mirovne konferencije u Švicarskoj. Mete novog paketa sankcija su kineske kompanije koje pomažu Rusiji u ratu sa Ukrajinom i predstavlja svojevrsno podizanje uloga za strane finansijske institucije koje rade sa ruskim subjektima pod sankcijama. Nove sankcije pogađaju više od 300 kompanija koje djeluju u oblasti tehnologija, odbrane i relevantnih sektora ruske privrede.

„Jasno smo izrazili zabrinutost Narodnoj Republici Kini u vezi sa snabdijevanjem Rusije određenim sredstvima dvostruke namjene koje se koriste u ruskoj ratnoj mašineriji za klanje Ukrajinaca i za podršku ilegalnom agresorskom ratu. I također, blisko smo sarađivali sa našim evropskim partnerima da na zajednički način govore o tome kako to podriva mir i sigurnost u Evropi. Vjerujemo da određene kompanije i subjekti podržavaju ruski rat kroz osiguravanje sredstava, bilo da se radi o industrijskim materijalima ili dijelovima za bespilotne letjelice, ili bilo čim drugim. Naravno, fokusirani smo i na široku mrežu subjekata i pojedinaca koji pokušavaju zaobići sankcije Rusiji u više regija svijeta“, rekao je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

SAD su sankcionirale više desetina osoba u Rusiji u novom paketu restriktivnih mjera, ali i 30 ljudi izvan Rusije, poput Jevgenije Gucul, liderke Gagauzije, proruske autonomne oblasti u sastavu Moldavije. Osim Kine, na meti sankcija je i više stotina kompanija uključujući iz Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Reakcija Pekinga očekivana.

 

Lin Jian, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine

 

„Kina se čvrsto protivi bilo kakvim nezakonitim unilateralnim sankcijama i dugoručnoj jurisdikciji. Normalna ekonomska i trgovinska razmjena između Kine i Rusije ne bi trebala biti ometana niti bi se trebala koristiti kao alat za blaćenje i obuzdavanje Kine. SAD neselektivno koriste jednostrane sankcije širom svijeta i izazivaju probleme. Od eskalacije ukrajinske krize, Amerika je čak udvostručila uvođenje sankcija. Takav pristup ne pomaže u rješavanju problema već se samo pretvara u glavni izvor rizika u svijetu“, poručio je Lin Jian, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine.

SAD su od početka ruske invazije na Ukrajinu sankcionirale više od 4.000 ruskih preduzeća i pojedinaca, u pokušaju da zaguše priliv novca i naoružanja u Moskvu, čija ogromna vatrena moć trenutno doprinosi prednosti na bojnom polju. Da se Moskva neće obazirati na te mjere, svjedoči i dolazak ruskih ratnih brodova na Kubu, te je mornaričkim vježbama Rusija jasno demonstrirala svoju oružanu silu.

„Osoblje broda, uključujući i borbenu posadu, uvježbavalo je djelovanje osoblja tokom raketnog udara u Atlantskom okeanu na neprijateljske površinske ciljeve uz upotrebu visokopreciznog oružja velikog dometa“, naveo je Pavel Konov, komandant fregate.

Naravno, za odgovor se nije moralo dugo čekati i on je uslijedio sa ministarskog sastanka članica Alijanse.

 

Lloyd Austin, ministar odbrane SAD

 

„Ovo je ključan trenutak. Ulozi ovog rata su visoki i opstanak Ukrajine je na kocki. Isto važi i za sigurnost svih nas, niko od nas ne bi želio da živi u svijetu u kojem Putin dominira. Svi bismo bili manje sigurni ako tirani misle da mogu gaziti granice i pregaziti svoje susjede. Dakle, imamo puno posla, ali uvjeren sam da će ova koalicija nastaviti da izdržava kroz izazove“, izjavio je Lloyd Austin, ministar odbrane SAD.

Rečeno – učinjeno. Mađarska, koja kao NATO članica ima vrlo bliske odnose sa Putinovim režimom, neće praviti problem na odluke vojnog bloka o pomoći Ukrajini.

„Važna tema naše diskusije bio je rusko-ukrajinski rat. Poznato je da se pozicija Mađarske razlikuje od većine zemalja članica NATO-a. Mađarska priznaje da su težina i broj različitih mišljenja značajni“, naglasio je Viktor Orban, premijer Mađarske.

„Premijer Orban je jasno stavio do znanja da Mađarska neće učestvovati u tim naporima NATO-a, i ja prihvatam ovaj stav. Istovremeno, premijer me je uvjerio da se Mađarska neće protiviti tim naporima, omogućavajući drugim saveznicima da krenu naprijed“, kaže Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO.

A, ti napori su vidljivi i na samitu G7 pa će se Ukrajini odobriti kredit od 50 milijardi dolara na osnovu zaplijenjenih ruskih sredstava. O pomoći Ukrajini govorilo se i na konferenciji o obnovi te zemlje u Berlinu.

„Snaga i čvrstina, to su preduslovi koje Putin treba priznati. Neće biti vojne pobjede i njegovog mira. Mora se prekinuti brutalna kampanja i moraju se povući ruske trupe“, naglašava Olaf Scholz, kancelar Njemačke.

„Putin mora propasti i Ukrajina mora pobijediti. Mi moramo pomoći Ukrajini da se podigne iz pepela i da bude gospodar svoje budućnosti“, poručila je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije.

S druge strane, ukrajinski predsjednik je proteklih sedmica bio na nekoliko važnih destinaciju za njegovu zemlju, i čini se, da mu se vratio optimizam.

„Ovakve, na primjer, misije obuke Patriota ovdje, slažem se sa ministrom, jer je teško trenirati u Ukrajini na Patriot sistemima. Kao što je ministar rekao, treba više opreme za odbranu ovih sistema. Ali, ako je moguće donijeti u Ukrajinu više opreme za odbranu sistema - ja ću to podržati“, rekao je Volodimir Zelenskij, predsjednik Ukrajine.

Dakle, očito je da još nije sazrilo vrijeme u kojem bi se predstavio konkretan mirovni plan za Ukrajinu. Stoga će mirovna konferencija o Ukrajini u Švicarskoj prije svega poslužiti da se prestroje interesi zapadnih saveznika kada je u pitanju ta zemlja. Koliko će to biti efektivno za odbranu Ukrajine, zavisi od Ukrajinaca. I Rusa!

federalna.ba

Svijet Ukraijna Rusija
Rusija požari
0 18.07.2024 13:51
Victor Orban mirovna misija Rusija Evropski parlament
0 17.07.2024 14:58
Švicarska istraga kršenje sankcije Rusija
0 17.07.2024 14:45