Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Ukrajina je identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije u februaru 2022. i već je izrekla 81 osuđujuću presudu, izjavio je njen glavni tužilac u četvrtak u Kijevu.

Andrej Kostin govorio je na konferenciji o ratnim zločinima skupa s glavnim tužiocima Poljske, Litvanije, Rumunije i predsjednikom ogranka EU za pravosuđe, Eurojust.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, tužioci su najavili potpisivanje dvogodišnjeg produženja rada Zajedničkog istražnog tima (JIT), inicijative pet zemalja Evropske unije za istragu ratnih zločina u sukobu.

Rusija negira da su njeni vojnici počinili ratne zločine, uprkos tome što je u sukobu ubijeno na hiljade ukrajinskih civila.

JIT provodi ono što je šef Eurojusta Ladislav Harman nazvao "najvećom istragom ratnih zločina u istoriji".

Litvanska generalna tužiteljica Nida Grunskiene kazala je da je JIT do sada razgovarao s više od 5.000 Ukrajinaca u sklopu njihovih istraga.

Komentirajući 81 osuđujuću presudu, Kostin je priznao da je većina izvršena bez pritvaranja osumnjičenih.

Kazao je kako Ukrajina želi da dobije pravdu što je moguće ranije umjesto da čeka kraj rata.

- Većina tih presuda je u odsustvu, ali to govori o tome da upravo sada osiguravamo pravdu - rekao je on.

Kostin je dodao da se s više od 40 zemalja razgovara o mogućnosti formiranja suda za ratne zločine. On je naznačio da će odluka o formatu panela ove godine biti "snažan signal", ali nije rekao više o tome kada bi mogao početi s radom.

Kazao da će takav tribunal vjerovatno trajati nekoliko godina kada počne s radom.

Kostin i Grunskiene izjavili su da su istražitelji uspjeli da utvrde identitet tri osobe, od kojih su svi proruski militanti iz regije Donjeck, osumnjičeni za ubistvo litvanskog filmskog reditelja Mantasa Kvedaravičijusa u gradu Mariupolju.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je Kvedaravičijusovu smrt u aprilu 2022. Kostin je u četvrtak kazao da je režiser preminuo od posljedica mučenja trojice osumnjičenih, uključujući slomljene kosti, rane od noža i lažno pogubljenje.

Reditelj je snimao dokumentarac koji prikazuje patnje stanovnika Mariupolja tokom brutalne, višemjesečne opsade grada napredujućih ruskih snaga. Dokumentarac, Mariupolj 2, objavljen je nekoliko mjeseci nakon njegove smrti, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Ukrajina