videoprilog Mirze Huskića (Svijet)

Ukrajina - dvije godine poslije

Sutra se navršava dvije godine od početka ruske agresije na Ukrajinu. Zahvaljujući većoj brojnosti ljudstva, ratne tehnike i municije, ruske snage su prije 24. februara dodatno pojačale napade na frontu te osvojile grad Avdijivku koji je deset godina odolijevao napadima iz obližnjeg Donjecka. Prema navodima specijalističkih portala, ruske snage napreduju zapadno od rijeke Dnjepar dok je nejasno gdje će se ukrajinske snage ukopati nakon povlačenja. Dakako, sve ovo ne znači da se bliži kraj rata, no pitanje je da li će Ukrajina do kraja godine sačuvati sadašnje pozicije, ali i kakav će pregovarački kapacitet imati kada jednom počnu pregovori.

Oko 40 minuta je trajao let ruskog predsjednika Vladimira Putina u novoj verziji strateškog bombardera Tupoljeva 160-M, kipteći od zadovoljstva i samopouzdanja nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad gradićem Avdijivka, koji je Ukrajina branila još od 2014. godine, udaljenom samo nekoliko kilometara od Donjecka, te selom Krinka na lijevoj obali Dnjepra, mostobranu koji su Ukrajinci branili od prošlog ljeta. Prema navodima Insituta za proučavanje rata, Rusija je pokrenula golemu ofanzivu s ciljem napredovanja zapadno od rijeke Dnjepar.

„Ovo je naravno uspjeh – čestitam vam. To se mora razvijati što je također očigledno. Ali razvoj mora biti dobro pripremljen, gdje će dobiti osoblje, oružje, opremu i municiju“, poručio je Putin.

 „Ovo utvrđeno područje je kreirano tokom devet godina. Devet godina, podzemni hodnici su pravljeni iz dana u dan, betonske strukture, specijalni prolazi da bi se moglo kretati bez izlaska na površinu. Zato je, naravno, činjenica da je neprijateljski otpor slomljen ovdje, veliki uspjeh“, kazao je Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije.

S druge strane, Ukrajinci su znali da će izgubiti Avdijivku, uključujući obližnje taktičke položaje kao što je selo Krinka, što je ministar odbrane Rusije raportirao glavnokomandujućem Putinu samo dan nakon raporta o Avdijivki. Politički vrh Ukrajine sada se nalazi u iznimno teškoj situaciji. Avdijivka je baš kao i Bahmut bila simbol ukrajinskog otpora tako da će Zelenskom biti vrlo teško pronaći motivacijski faktor za svoje ljude, a kamoli za zapadne saveznike. Tome u prilog ide i odbijanje njemačkog Bundestaga da Kijevu isporuči moćne krstareće rakete „Taurus“, dok Trump u američkom Kongresu i dalje blokira Bajdenovu obećanu pomoć.

 „Razgovarao sam sa Zelenskim. Rekao sam mu da sam uvjeren da ćemo dobiti novac da tu zemlju ne pregazi Rusija. Znate, mnogo toga je na kocki“, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Da je mnogo toga na kocki, potvrđuju i riječi  ruskog predsjednika Vladimira Putina za kojeg je sve što se dešava u Ukrajini, za Rusiju pitanje života ili smrti.

„Mislim da je važno za nas, a još više je važno za slušaoce i gledaoce u inozemstvu da shvate naš tok misli, da shvate koliko je ovo osjetljivo i važno za našu zemlju. Sve šta se dešava u smjeru Ukrajine za njih je poboljšanje u njihovoj taktičkoj poziciji, dok je za nas to sudbina, ovo je pitanje života i smrti. Ja želim da ljudi ovo čuju i razumiju“, naveo je Putin.

 „Situacija je izuzetno teška u nekoliko dijelova prve linije, gdje je ruska vojska okupila makimalan broj rezervista. Oni koriste odgađanja pomoći Ukrajini. To su itekako opipljivi problemi. Postoji deficit u artiljeriji. Postoji potreba za prvom linijom zračne odbrane i za oružjem dugog dometa. Mi sarađujemo sa partnerima koliko god je moguće da bismo obnovili i proširili podršku“, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij.

Prema navodima britanskog ministarstva odbrane i američkog think thanka, Instituta za proučavanje rata, Rusija je angažirala oko 120 hiljada vojnika na četiri linije ratišta, s ciljem prodora u Harkovskoj i Luganjskoj oblasti. Navodno je Putin dao rok od tri sedmice svojim snagama da potpuno ovladaju regionom Luganjska, što se poklapa sa datumom održavanja predsjedničkih izbora u Rusiji. Što će reći, da Zelenski možda ulazi u najvažniju bitku od početka rata – bitku za Kupjansk!

federalna.ba

Svijet Ukrajina
Ukrajina Bosna i Hercegovina
0 23.04.2024 11:03
Dmitro Kuleba Ukrajina Evropska Unija SAD
0 22.04.2024 16:28
papa Franjo Bliski istok Ukrajina
0 21.04.2024 17:42
SAD Ukrajina Predstavnički dom Kongresa
0 20.04.2024 22:22