Ukidanje akciza - usvojeno, ali nije

Ukidanje akciza - usvojeno, ali nije

Dom naroda Državnog parlamenta usvojio je izmjene Zakona o akcizama kojima se one ukidaju na razdoblje od 6 mjeseci. Zvuči dobro, ali ovim akcize nisu ukinute. Apsurdno, ali i svojstveno Državnom parlamentu, posebice Domu naroda. Naime, Zakon usvojen, ali uz amandman Dušanke Majkić kojim se ukidanje akciza ograničava na samo 30 dana. To znači, prvobitna odluka neće stupiti na snagu. Tako, umjesto smanjenja cijene goriva za 30 do 40 feninga po litru, slijedi nastavak parlamentarne procedure.

Od Zastupničkog do Doma naroda, pa nazad. Za izmjene Zakona o akcizama još jedan krug parlamentarne procedure. Prvobitno podržano ukidanje akciza, a onda amandman. Od traženih šest mjeseci bez akciza, SNSD traži drastično manje. Toliko da je mjera obesmišljena. Umjesto definitivnog usvajanja, Prijedlog zakona ponovo na usaglašavanju.
Predlagač poručuje da je to bio samo lijep način da se ukidanje akciza odbije.

"Ono što je danas usvojeno je pogrešno. Usvojeno je da gorivo bude jeftinije, ali samo 30 dana. Ovo je praktično način da se glasajući za zakon ova mjera sahrani", kazao je šef Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH Saša Magazinović.

Od sjednice se očekivalo mnogo, a po okončanju još jednom ništa. Propuštena prilika, pomoć građanima na čekanju. Logika i parlamentarna matematika ponovo iznad potrebe.

"Nastavlja se igra mačke i miša. Očigledno, vlast smatra da su građani miševi. Inicijative oko olakšavanja tereta inflacije i krize u državi su odložene ili propale", smatra Mladen Bosić, delegat u Domu naroda BiH.

"Meni ovo sve više liči na jedan sado-mazohistički odnos, gdje su predstavnici vlasti sadisti, a gdje su građani mazohisti i jednostavno trpe to njihovo iživljavanje. Jedini se mi nismo pomakli s mrtve tačke", istakao je delegat u Domu naroda BiH Zlatko Miletić.

Dok opozicija iz Federacije i Republike Srpske prstom upire u vlast kao glavnog krivca za odlaganje pomoći i usvajanje olakšavajućih mjera u periodu inflacije, vlast mnogo ne mari. Sigurni da je posao dobro urađen, u amandmanu ne vide ništa sporno. Iako su pri kraju mandata, kažu, vremena još ima.

"Ovdje, ono što bi trebala biti suština postalo politikanstvo. Moram da budem iskren, sve što naopako krene, naopako i završi. Pustimo da se parlamentarne procedure završe, imat ćemo to vrlo brzo", navodi predsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić.

"Stanovnici BiH i svi ostali moraju znati da zakon i da smo ga donijeli u bilo kojem tekstu je nemoguće provesti jer nema tehničkih uvjeta", tvrdi Lidija Bradara, delegatkinja u Domu naroda BiH.

Dugo čekano i obećano ukidanje akciza, nije ispunjeno. Na dugoj listi propuštenih prilika, bilježi se još jedna. Četiri godine aktuelnog saziva Doma naroda, u zbiru nemaju mnogo. Ipak, u samom finišu, usvojili su izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama. Inače, jedan od reformskih zakona i uslova za kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

federalna.ba

Dom naroda PSBiH ukidanje akciza
SDP BiH Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine SNSD
0 23.11.2022 19:34
SDA Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH
0 22.11.2022 19:17
SBK Vlada SBK Skupština SBK Opći izbori 2022 Dom naroda FBiH Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 19.11.2022 19:45
NSRS Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH
0 17.11.2022 20:00
NSRS Dom naroda PSBiH Dom naroda BiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Federalni radio
0 17.11.2022 17:32
većina Dom naroda PSBiH Dom naroda BiH
0 11.11.2022 20:17