Uk čestitao Bećiroviću i Komšiću

Uk čestitao Bećiroviću i Komšiću

Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk već je čestitao Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću na pobjedi za članove Predsjedništva BiH nakon što su danas u Bosni i Hercegovini održani Opći izbori.

Kazao je da to temelji na velikom broju prebrojanih glasačkih listića zbog čega gotovo sa sigurnošću može reći da BiH ima jednog novog i jednog starog člana Predsjedništva BiH, misleći na Željka Komšića koji ima znatnu prednost u odnosu na protukandidatkinju Borjanu Krišto.

- Više podataka za zakonodavna tijela još uvijek nemamo, ali ono što znamo po onim podacima koji se obrađuju za Parlamentarnu skupštinu BiH Naša stranka dobro stoji i ako se bude pratio trend koji imamo za sada na jako malom uzorku ispunit ćemo ono što smo planirali, a to je da se niti jedna odluka poslije 2. oktobra neće moći donijeti bez Naše stranke na državnom, federalnom ili kantonalnom nivou - dodao je Uk.

Istaknuo je da ukoliko budu išli u koalicije u postizbornom periodu to će prvenstveno biti sa strankama s kojima su u ovom trenutku u koaliciji u Kantonu Sarajevo, a to su Narod i Pravda i Socijaldemokratska partija (SDP) iako o tome još nisu razgovarali. 

Nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice BiH Christian Schmidt, Uk kaže da su pažnju usmjerili prema izbornim rezultatima iako smatra da nije najbolji trenutak da se nametnu takve odluke, ali kada analiziraju sve što je nametnuto Naša stranka će dati svoje stajalište o tome.

- Ukoliko je to na tragu onoga što je Schmidt najavljivao posljednjih mjesec dana mi nećemo biti zadovoljni s tom odlukom, ali budući da je ozbiljna tematika u pitanju bilo bi neozbilljno površno o njoj govoriti - podvukao je Uk.

U Bosni i Hercegovini danas su održani Opći izbori na kojima su građani birali članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, kantonalnih skupština kao i predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske.

federalna.ba

Nihad UK Naša stranka Opći izbori 2022 izbori
Ekvitorijalna Gvineja izbori
0 21.11.2022 11:26
SBK Vlada SBK Skupština SBK Opći izbori 2022 Dom naroda FBiH Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 19.11.2022 19:45
koalicije izbori vlast
0 15.11.2022 20:44
Nataša Pirc-Musar Slovenija izbori
0 13.11.2022 20:35