videoprilog Đorđa Vujatovića (Federacija danas)

UIO BiH: Nastavlja se podrška usklađivanju poreske politike s propisima Evropske unije

Nastavlja se podrška usklađivanju poreske politike Bosne i Hercegovine s  propisima Evropske unije, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Naime, Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, kao  i Zoran Tegeltija, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, najavili su danas u Banjoj Luci početak još jednog značajnog projekta za jačanje efikasnosti i kapaciteta Uprave za indirektno oporezivanje implementacijom najboljih praksi i zakonodavstva o indirektnom oporezivanju u skladu s praksama Evropske unije.

EU različitim instrumentima kontinuirano podržava BiH na putu ka pridruživanju. Twinning projekti nude neprocjenjive mogućnosti za razmjenu najboljih praksi i direktnu saradnju s državama članicama EU. Ovaj projekt, vrijedan milion eura, uključivat će više od 50 stručnjaka iz zemalja članica i trajat će do septembra 2025. godine.

Ambasador Sattler je naglasio da je za Bosnu i Hercegovinu od najvećeg značaja usklađivanje carinskog i poreskog zakonodavstva sa onim u Evropskoj uniji.

- Podržavamo Upravu za indirektno oporezivanje od početka, više od dvadeset godina, što ćemo i nastaviti. Podrška najčešće dolazi kroz twinning projekte koji prenose najbolje prakse iz zemalja članica u zemlje koje žele postati članice EU. U osnovi, radi se o prijenosu zakonodavstva na one koji žele pristupiti EU. To je veliki zadatak, 100.000 pravnih akata koje morate prenijeti u svoje zakonodavstvo, a ključan dio odnosi se na carine i poreze - kazao je ambasador Sattler.

Primarni cilj ovog projekta je usklađivanje radnih procedura Uprave za indirektno oporezivanje sa standardima Evropske unije, koje će se realizovati u četiri komponente: usklađivanje u oblasti carina i oporezivanja, podrška Odjeljenju za analizu rizika i upravljanje UIO, podrška Odjeljenju za internu reviziju i podrškom stručnom timu u implementaciji akcionog plana koordinacijskog tijela za finansijske aktivnosti.

Direktor Zoran Tegeltija rekao je da je Uprava za indirektno oporezivanje za sedam godina realizovala 14 projekata i da je to poruka da postoji povjerenje između te institucije i Evropske unije.

- Ovaj projekat nije finansijski veliki, mi sa Evropskom unijom realizujemo mnogo veće projekte. Ono što mi očekujemo je da saradnjom sa stručnjacima iz zemalja EU, ovaj put Italije i Litvanije, unaprijedimo naše zakonodavstvo, ali i da unaprijedimo određene prakse koje su za nas jako važne. Rezultat tog očekivanja je da ćemo imati bolje propise poreza i carina - izjavio je.

Očekivani rezultati projekta su izrada prijedloga odluke o implementaciji novog Zakona o carinskoj politici BiH i ažuriranje ili izrada podzakonskih akata i uputstava o carinskim, akciznim i PDV postupcima. Ostale aktivnosti predviđene projektom su usvajanje procedura upravljanja rizikom usklađenosti, obuka internih revizora i obuka carinskih službenika o kontroli gotovine.

Projekat vodi Italijanska agencija za carine i monopole, Carinski odjel Litvanije, Italijanska agencija za prihode i EUTALIA, ovlašćeno tijelo Evropske unije.

federalna.ba/Fena

UIO BiH UNO BiH Johann Sattler Zoran Tegeltija